Премиерът Петков прави работна група с участието на доц. Мангъров

Новината разгневи медици, здравни експерти и анализатори, които заляха социалните мрежи с цветущи коментари

325
Мангъров
По думите на премиера Кирил Петков работната група трябва да излезе с общо становище

Министър-председателят Кирил Петков се е срещнал тази вечер с представители на партия „Възраждане“, сред които и доц. Атанас Мангъров. Това стана ясно от брифинг на депутата от партията на Костадин Костадинов – Цончо Ганев, адв. Петър Петров и самия доц. Мангъров.

Пред медиите Ганев обясни, че премиерът е отказал да се премахне зеленият сертификат, както и да отпадне тестването на ученици „още с днешна дата“. На срещата обаче е постигнато разбирателство за създаване на работна група. „Сигурни сме, че групата, която ще се сформира, ще доведе в крайна сметка до отпадане на зелените сертификати в държавата и че ще сме трезвият разум в Европа“, обяви депутатът от „Възраждане“. По думите му в нея ще участват учени на паритетен принцип, като едните ще защитават тезата, че мерките трябва да продължават, а другите като доц. Мангъров ще са съвсем друга позиция – че в науката няма нищо, което да подкрепя това, което се случва по отношение на ваксините, зеления сертификат и мерките.

По-късно прессъобщение изпратиха и от МС: „На срещата беше решено да се създаде работна група с участието на медици и статистици, които да обсъдят и евентуално да променят част от мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Работната група ще функционира поне 2 седмици, след което ще бъде изготвен доклад до премиера Петков.“ Засега не е ясно кои експерти ще преговорят с Мангъров и компания.

Припомняме, че и бившият премиер Бойко Борисов реши да създаде алтернативен на НОЩ съвет, на който доц. Атанас Мангъров беше член. Именно по това време започна и разколебаването на обществото в мерките, маските, а по-късно и във ваксините. Нещо повече – Мангъров беше преназначен от шеф на детското отделение в Инфекциозна болница в ръководител на COVID-структура, а за да илюстрира доверието на Борисов към себе си медикът заяви на 21 май 2020 г. пред бтв: „Прави чест на премиера, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен в нашата среща. Разбра ме и с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, каза: „Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна – толкова си убедителен“. 

Веднага след като новината беше съобщена, социалните мрежи загряха от коментари, като повечето хора бяха гневни на министър-председателя, че се е съгласил да преговаря с доц. Мангъров. Лекари, здравни експерти, анализатори на пандемията пък буквално изригнаха, че това е подигравка както с усилията на науката и медиците през последните две години, така и към жертвите на COVID, за час от които те обвиняват именно инфекциониста опозиционер. Някои дори призоваха лекарите да излязат на протест, за да покажат разочарованието си.

А ето и един от коментарите на Андрей Анастасов: „Тежка обида и унижение би било за който и да е лекар или експерт, както и за хората, които разсъждават у нас, да се стига до подобен Pi Ar маньовър. Ще излезат, вика, с общо становище, което ще казва какво: ваксините спасяват човешки живот, но може и да са експериментален коктейл? Маската предпазва околните, но и с нея можеш да се самозаразиш? Науката е важна, но е важно и да не ни чипират? В смисъл, как точно очакваме да изглежда съвместно становище между експерти и конспиративни теоритици? После нека Кирил Петков да излезе с едно видео и да каже на хората „призовавам ви да се ваксинирате, ама пък недейте да се ваксинирате“.

В дискусията във фейсбук се включи и председателят на алтернативния по времето на Борисов МЕС проф. Коста Костов: „Премиерът Кирил Петков, завършил „Харвард“, ще прави „работни групи“, които ще анализират (оспорват) научните данни и моделите на епидемичен контрол в България – епидемичното Тамбукту, Великденски остров на епидемичния контрол, Галапагос на знахари и чакръкчии, най-успешната държава в битката с COVID-19! Какви нови научни данни има, които трябва да се анализират? Изглежда от тези „научни групи“ се очаква да обогатят световната наука с нови, изненадващи научни данни, които ще променят представите на световната научна общност за способите за контрол на пандемията. Съвсем изпускат епидемичния контрол! Какви спорове, какви анализи, какъв консенсус се очаква от „работна група учени“, която ще спори за доказателства? Науката не е телевизионен формат за междумахленски спорове! Остава да качат „научните групи“ на ринга в спортна зала с публика на „Възраждане“ и мажоретки. Научният дебат не е спор, а диалог, който се води на научни форуми и в списания. „Научна група“, която приема да спори извън посочените формати, е група от пехливани на селски сбор.

СПОДЕЛИ