Омикрон вече доминира в страната, грипът също е тук

Задава се много голяма вълна, пикът вероятно ще е до края на януари, прогнозира проф. Ива Христова

364
Омикрон
Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

„40% е делът на пробите с Омикрон и може да се каже, че този вариант вече доминира в страната. От вчера имаме още 75 нови проби, които са взети в последните дни на миналата година“, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по бТВ. По думите й Омикрон добавя нови области – Монтана, Велико Търново, Смолян, Кюстендил.  „Заразените не са пътували в чужбина. Най-засегната е възрастта на активните хора – между 30 и 40 години, другата по-засегната група е между 50 и 60 години, има заразени три малки деца на 1, 2 и 3 години, както и две деца на 16 години“, обясни проф. Христова.

Тя предупреди, че се задава много голяма вълна, а пикът вероятно ще е до края на януари. „Ако съдим по протичането ѝ в Южна Африка, можем да очакваме бързо достигане на пика, кратко задържане там и бързо намаляване на случаите“, прогнозира проф. Христова. Според данните на центъра днес заболяемостта в страната е 906,22 на 100 000 души, спрямо 856,8 на 100 000 ден по-рано.

Директорът на НЦЗПБ съобщи още, че вече има доказани и четири нови случая на грипен вирус AH3N2, като и четиримата заразени са пациенти на болницата в Златоград. „Грипът е тук и се разпространява. В годините, в които H3N2 е преобладаващият щам, са регистрирани повече хоспитализации“, коментира проф. Христова.

Според нея новият план за справяне с пандемията е професионално изготвен и е „най-доброто, което сме имали досега“, тъй като интензивните легла са основен критерий за промяна на мерките.

СПОДЕЛИ