Новият пандемичен план – популизъм, цинизъм и пак много смърт

Властта отново измисли начин как да не ядосва електората с локдаун и как да не спазва собствените си критерии

план

Новият пандемичен план на новите управляващи е като стария, само че нов, би казал в случая майсторът на късия изказ Валери Божинов. Но случаят не е за шеги и закачки. Защото пак има възможност за лавиране и политически пируети да се бяга от локдаун, като се разтегля броят на заетите интензивни легла до абсолютно нереален процент и се местят болни от една област в друга, така че на хартия да докараш свободен капацитет в болниците. И още по-лошо – отново яко ще се мре, както би казал друг класик, и тук изобщо не е забавно. Защото да заложиш за основен критерий за налагането на по-строги мерки заетостта на интензивните легла си е обикновен цинизъм. По една много проста причина – смъртността в реанимациите у нас е 90 %. Тоест властта ни казва, че ще почака до запълването на интензивните отделения и ще жертва огромна част от заразените, преди да бъде принудена да изрече на глас най-омразната дума – „локдаун“. Който по правило се налага преди болниците да започнат да се задъхват, а пациентите в тях да не могат повече да дишат.

Обаче да затвориш държавата не носи никакви политически дивиденти, особено на фона на протести срещу мерките и ваксините. Не върви и ако в Харвард обичат теорията, че държавата се управлява като фирма. Защо да затваряш кръчми, като може да забраниш плановия прием в болниците? Да можеше да забраниш и инфарктите, инсултите, катастрофите и всичко, за което се налага спешен прием, че поне да няма нужда от „чисти“ реанимационни легла. Да онагледим ситуацията: голяма болница в София, която поема почти половината от спешността в столицата, разполага общо с 35 легла в реанимацията. 20 от тях са отделени за COVID – тоест не ги броим. Остават 15 легла за всичко останало, със средна пролежаемост от 20 дни. Или в следващите 20 дни има капацитет само за 15 критично болни – катастрофирали, получили инфаркт или инсулт, претърпели спешна операция и т.н.

Това е план, който „планира“ колко човека ще умрат, независимо на колко клъстера или адаптирани области разделиш страната. Ама гледали са от Германия? То и кучето гледа цял ден месарницата, но не става касапин. В Германия ваксинационното покритие и мерките са съвсем различни, а бройките заети интензивни легла за въвеждане на мерки са изключително ниски (например Баден Вюртемберг, 11 милиона жители, около 3000 интензивни легла: първата степен се включва при заемане на 250 легла, втората – 390, третата, най-висока – 450). За тази математика не ти трябва Харвард, стига ти и основно, ако си внимавал в час.

Най-сетне е съмнително, че използването на математически модели ще успее да калкулира вече натрупаната умора на медиците и колко от тях ще се заразят и за някакво време ще са извън строя. Но пък в даден етап щели да се включат доброволци. За хостеси по време на олимпиада – бива. Но дали е добра медицинска практика в пандемия – всеки сам да си „преценя“, с извинение за модерния и ужасен провинциализъм, който пътем казано вече не е граматичен, ами ментален.

И не, учениците не са приоритет. Само ги държим в училище докато и последното дете в клас не се разболее, за да не ядосаме родителите им и да не вилнеят в мрежата, групирани в БГ мами, баби и тетки. И да – новите икономически мерки са като старите, само че нови, ако останем в дискурса на класика в заника на футболната си кариера. Но вирусът си пъпли към края на гръцката азбука и се променя. Ние обаче май не продължаваме промяната.

СПОДЕЛИ