Сагата с PCR теста на Никола Минчев продължава

Изследването било планиран, а резултатът е от денонощна лаборатория на болница "Лозенец", твърдят от НС, бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов обаче пак контрира: Там няма денонощна лаборатория

293
Никола Минчев

COVID тестът на председателя на парламента Никола Минчев е бил планиран още преди заседанието на КСНС, но е взет след него. Това съобщава днес пресцентърът на НС по повод спекулации около теста, след който президент, премиер, председател на парламент и още 25 висши ръководни кадри бяха поставени под карантина след заседанието на КСНС.

Припомняме, Минчев качи резултата от изследването си във фейсбук, което обаче породи повече въпроси, вместо да даде отговори. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пръв намекна, че нещо в тайминга на пробата не е наред, след като тестът е направен късно вечерта след КСНС, той попита как PCR-ът е бил готов до 21.30 часа и защо не се виждат нито имената на Минчев, нито на лабораторията и лекаря. В достоверността на версията и късния PCR се усъмни и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов и зададе резонни въпроси: Коя е лабораторията в София, която работи денонощно и предлага експресно изследване на PCR за около 50 мин.?; Кой е бил дежурният лекар-микробиолог/вирусолог, валидирал изследването посред нощ, извън работно време?; Направено ли е изследването на Никола Минчев преди КСНС и проявявал ли е симптоми на COVID-19 още преди Консултативния съвет?

Днешното съобщение на пресцентъра представя различна версия за случилото се от съобщението от вторник – на същия пресцентър. Според него Никола Минчев си прави редовно тестове, защото контактува с много хора, а последният такъв му бил насрочен за след заседанието на КСНС. Той бил посетен от лекуващ го лекар от болница „Лозенец“ след Консултативния съвет в президентството в понеделник вечер, пуснат му бил тест – без да се уточнява от кого, къде и в колко часа е взет той. А тестът е „верифициран“ в денонощна лаборатория на същата болница. „Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат. Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София. Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. Г-н Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото“, гласи новата версия.

Във вторник пресцентърът съобщи, че Минчев се подложил на тест, защото веднага след КСНС почувствал неразположение: „След Консултативния съвет за национална сигурност председателят на Народното събрание Никола Минчев се е почувствал зле. Той веднага е направил тест, който е бил положителен за COVID-19“.

Днес в предаването „Здравей, България“ пиар от „Продължаваме промяната“ обяви, че тестът е бил взет от лекар, посетил Минчев вечерта след КСНС. Той не спомена предварително планиран тест. От думите му се разбра, че причината са развити симптоми. Разбира се, едната версия не изключва другата. Остава обаче въпросът защо в рамките на три дни пресцентърът съобщава две различни версии за ситуацията.

Отговор от ГЕРБ и този път не закъсня. Депутатът Костадин Ангелов коментира, че болница „Лозенец“ няма денонощна лаборатория, нито дежурен денонощно микробиолог-вирусолог. Освен това, по думите му, „практика в болницата е лекарят да остава след работно време, но само, за да изработят забавените или останали от деня PCR-тестове. “Лозенец” не работи спешен PCR през нощта, защото няма кой да го валидира.“ Според Ангелов работното време на лабораторията в „Лозенец“ е от 8.00 до 15.00 часа.

„Времето след края на КСНС до съобщаване за положителния тест на председателя на НС е недостатъчно за извършването на спешен PCR в тази болница. Припомням тайминга: 19:30-19:40 ч., край на КСНС; 19:52 ч. Минчев е на брифинга с президента; около 20:00 ч. прибиране на председателя на НС вкъщи; 20:00-20:15 ч. пристигане на мед. лице в дома му; 20:15-20:20 ч. пробовземане на назофарингеален секрет; 20:20-20:35 ч. връщане на мед. лице в болницата; 20:35-20:45 ч. зареждане на пробата в апарата; 20:45-21:45 ч. изработване на пробата (такава е техническата възможност, с която разполага болница “Лозенец”); 21:24, публично съобщаване в медиите, че пробата е положителна“, разясни проф. Ангелов в профила си във фейсбук.
СПОДЕЛИ