Грешна методика на НЗОК остави болниците с до 50 % по-ниски бюджети

Най-ощетени са най-почтените лечебните заведения, които поеха основната тежест на пандемията

660
комисия

НЗОК оряза с до 50 % бюджетите на болниците за месец декември, вероятно по-ниски ще са лимитите им и за януари и февруари. За скандала пръв алармира бившият здравен министър д-р Петър Москов, а днес болнични асоциации предупредиха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения на прага на петата COVID вълна.

Проблемът идва от факта, че държавата е без приет бюджет за тази година и се налага да ползва 1/12 от този за 2021 г. Така НЗОК избира методика, по която да се разплати на лечебните заведения за декември, януари и февруари на базата на дейността им през миналата година. Методиката обаче се оказва грешна и ощетява най-много почтените болници, които изпълнявайки всички заповеди на здравното министерство, поеха основната тежест на пандемията. Тъй като големите държавни лечебни заведения са лекували основно COVID през 2021 г. за сметка на останалата си дейност, от която генерират приходи от касата, техният лимит е сериозно ограничен. Но пък бюджетите на някои частни болници са доволно увеличени. Припомняме, че до ноември 2021 г., независимо от отчетената дейност, лечебните заведения получаваха 100 % от бюджетите си. Сега, въпреки че от НЗОК уверяват, че индикативните стойности, определени за декември, са с 21,5 млн. лева повече от отчетеното от болниците, те реално ще получат по-малко, тъй като въпросните лимити са изчислени на ниска база – дейността през миналата година.

Така в условията на идващото цунами Омикрон, на увеличените цени на енергоизточниците, на спрян планов прием в София и още четири области, НЗОК на практика наказва тези, които разкриха най-много COVID легла, не връщат пациенти и натовариха персонала си до краен предел.

Засега само директорът на столичната каса Иванка Динева се е ангажирала да проучи действителните нужди на лечебните заведения и да изпрати анализ на НЗОК и съответно предложения до 17 януари, отговарящи на обективните потребности, които ще обезпечат нуждите на пациентите, лекуващи се на територията на София-град, уточняват от болничните асоциации. Скенер.нюз научи, че след като проблемът е стигнал до знанието на финансовия министър Асен Василев, управителят на НЗОК проф. Петко Салчев е обещал болниците, които лекуват пациенти с COVID да получат допълнителна компенсация за декември. Тя ще бъде изчислена на база брой разкрити легла и преминали пациенти, което обаче означава, че и тези, които са с увеличени бюджети ще се наредят на опашката за допълнителните пари.

 

СПОДЕЛИ