4 етапа в новия COVID план, най-тежки мерки при 80 % заети интензивни легла

Затварят нощните заведения в Смолянско, спират плановите операции в Благоевград, Кюстендил и Бургас

114
план
Най-важният критерий за нови мерки става заетостта на интензивните легла за лечение на COVID

Национален оперативен план за справяне с COVID–19, в който основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болниците, обсъди на онлайн заседание на Министерския съвет. Така планът на бившият служебен министър Стойчо Кацаров, който така или иначе самият той не спазваше, отива в кошчето за боклук.

„От процента на заетите интензивни легла ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които ще бъдат оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната стане критично ограничен“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. По-рано днес премиерът Кирил Петков и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев анонсираха, че по-строгите мерки ще се налагат при 80 % запълнен капацитет на COVID реанимациите и че само в краен случай ще се затварят училища и бизнеси.

„Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на COVID пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения“, добавиха от МС.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът Кирил Петков се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

Пробойните в този план, според експерти, са поне три: хоспитализацията върви с две седмици закъснение след заразяването, остава за дълго време останалите пациенти без планово лечение и не предотвратява покачването на смъртността.

Още от тази вечер пък в сила влиза заповед директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, с която се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано–барове и нощни клубове в цялата област. Мерките се налагат заради влошената епидемичната обстановка в областта. 14-дневната заболеваемост там е 579,1 на 100 000 население, седмичният ръст на новите случаи е 113,8 %, а на хоспитализациите – 12%. Решението на Областния кризисен щаб и е съгласувано с главния държавен здравен инспектор.

Предвижда се и още засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, особено в най-рисковите обекти – детски заведения и училища, лечебни и здравни заведения, социални институции, търговски обекти, организирани колективи, транспортни средства, заведения за хранене и развлечения. Също така се преустановява провеждането на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

Освен в София, от днес спират плановите операции и прием в областите Кюстендил и Благоевград, а от петък и в Бургас. Новите мерки са следствие от рязко увеличената заболеваемост, която съответно е над 800, над 1000 и близо 1200 на 100 000 души. Забраняват се и свижданията, засилва се контролът по спазването на мерките. В Бургас ще се обсъжда и дали учениците да преминат на онлайн обучение на територията на цялата област.

СПОДЕЛИ