ЕМА и СЗО: Честото поставяне на бустерни дози не е отговор на пандемията

Ваксиниране през 4 месеца крие риск от претоварване на имунната система, предупреждават от лекарствения регулатор на ЕС. Трябват ни препарати, които имат засилено въздействие върху предаването на вируса, настояват от Световната здравна организация

220
бустерни дози

Честото поставяне на бустерни дози не може да е дългосрочен отговор за прекратяване на пандемията от COVID-19, алармират от ЕМА. „Докато използването на допълнителни дози може да бъде част от плана за овладяване на ситуацията, многократната ваксинация в кратки периоди от време не е устойчива дългосрочна стратегия“, заяви ръководителят по ваксинационна стратегия на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери, цитиран от световните агенции.

Той изрази опасения, че поставянето на бустерна доза на всеки 4 месеца хипотетично крие риск от претоварване на имунната система на хората и може да доведе до умора у населението. Европейският лекарствен регулатор изрази съмнения относно необходимостта от втора бустерна доза ваксина срещу COVID-19, като се мотивира с липса на данни към момента, които да подкрепят такъв подход в контекста на бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

Кавалери обясни още, че са необходими повече данни за действието на ваксините срещу новия вариант на вируса и по-добро разбиране на еволюцията на сегашната вълна на пандемията, за да се установи дали ще бъде необходима друга ваксина, за да се справим с Омикрон. „Важно е да има сериозна дискусия около избора на състава на ваксината, за да сме сигурни, че имаме стратегия, която не е само моментна реакция, важно е също така и да се опитаме да измислим подход, който ще бъде подходящ, за да се предотврати и бъдещ вариант на вируса“, каза още той и уточни, че в момента се води разговор с производителите, в случай че има нужда от нова ваксина такава да бъде налична до март.

Подобна позиция изрази и СЗО: „Повтарянето на подсилващите дози от известните досега ваксини срещу COVID-19 не е жизнеспособна стратегия срещу новите варианти на вируса. От Световната здравна организация се обявиха за създаване на по-надеждна ваксина, като осъвременените продукти трябвало да имат засилено въздействие върху предаването и превенцията на COVID-19, в допълнение към предотвратяването на тежки заболявания и смърт.

СПОДЕЛИ