Във ВМА спасиха мъж след 7-часова трансплантация

Донорът е мъж на 63 години, с бъбреците му трябваше да бъде даден шанс за втори на живот на още двама българи, но това не се случи

108
трансплантация
Проф. Никола Владов и екипът му по време на 7-часовата трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха първата за 2022 година чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт.

„Трансплантацията бе осъществена в следобедните часове на 11 януари и продължи 7 часа. По-рано сутринта наш екип излетя със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-а авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където бе донорската ситуация. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели“, обясни проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите. „Благодарим и на колегите от УМБАЛ „Св.Марина” – Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите. Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир, и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия“, коментира още проф. Владов.

Бъбреците на донора трябваше да бъдат присадени на двама пациенти в Александровска болница, но Скенер.нюз научи, че трансплантациите са пропаднали, заради липса на подходящи реципиенти, макар за бъбрек да чакат повече от 1000 българи. Предложени са на Румъния, но и северната ни съседка ги е отказала. Сърцето също отново се е било негодно за трансплантация. Това е втора донорска ситуация у нас за тази година, но при първата пратихме органите на Румъния, тъй като у нас пак не се намериха подходящи реципиенти на фона на 1100 чакащи за нов орган.

 

СПОДЕЛИ