Без сертификат за антитела и възможност за ваксина на тези с фалшив

Властта приема нов пандемичен план в 4 стъпки, при 80 % заетост на интензивните легла учениците минават на онлайн обучение, обяви доц. Ангел Кунчев

375
Кунчев
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

От медицинска гледна точка издаването на зелен сертификат за наличие на антитела е грешка, два пъти съм предлагал да бъде отменен и това в един момент ще стане, обяви главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв. „168 000 са издадените такива зелените сертификати, тези хора не допринасят с нищо за предпазването на обществото“, аргументира се Кунчев.

„Обмисляме хората с фалшиви сертификати да могат да бъдат изтрити от системата и да могат да се ваксинират наистина“, съобщи още главният здравен държавен инспектор. Той даде пример с Германия, където вече е взето решение за амнистия за хора с фалшиви сертификати – да не бъдат наказвани от прокуратурата, защото това е участие в престъпление. „Трябва да получим мнение от нашата прокуратура и да се създаде възможност за промяна в системата, но това не означава, че няма да бъдат наказвани медиците, които са издали фалшив сертификат“, обясни доц. Кунчев.

По думите му властта пише нов пандемичен план, който вероятно ще бъде приет от Министерски съвет още тази седмица. „Планът е в 4 стъпки и е съобразен с новия вариант Омикрон. В него ще бъдат взети под внимание много повече показатели, както и математически прогнози, като при 80 % заетост на интензивните легла учениците ще минат на онлайн обучение“, посочи Ангел Кунчев. В момента например София е около този праг, но според здравния главен държавен инспектор се има предвид възможността за разкриване на нови легла, а не наличните на даден етап.

28 човека, участвали на консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев подлежат на карантина, каза още доц. Кунчев. По думите му Омикрон се разпространява прекалено бързо и в един момент може да се окаже, че повече от половината население на една държава може да се окаже контактно и това е една от причините за намаляването на изолацията, но в решението има и медицински аргументи.

СПОДЕЛИ