Novartis с иновативно лекарство срещу COVID-19

Според данните "Енсовибеп" има 78% ефикасност срещу коронавируса, включително срещу хоспитализация и смърт

297
Novartis

Швейцарската фармацевтична компания Novartis ще лицензира ново лекарство за лечение на коронавирус, което е разработила заедно с фирмата Molecular Partners, съобщи Ройтерс.

Novartis ще плати 150 млн. швейцарски франка за вътрешно лицензиране на медикамента енсовибеп от Molecular Partners, за да ускори разгръщането на производството си и да получи по-бързо регулаторни одобрения. Двете компании съобщиха, че са получили положителни първични данни от фаза 2 на проучване за енсовибеп, антивирусно терапевтично средство за Covid-19, което оттук нататък ще се разработва и произвежда от Novartis. Molecular Partners вече е получила авансово плащане в размер на 60 млн. франка за прехвърлянето на лиценза.

Според данните лекарството има 78% ефикасност срещу коронавируса, включително срещу хоспитализация и смърт. Проучването му е включвало 407 пациенти, получили единична интравенозна доза енсовибеп, като то е показало „статистически значимо намаляване на вирусния товар след осем дни“. Новото лекарство представлява иновативната формула от типа DARPin (Designed Ankyrin Repeat Protein). Двете приложени дози от него „се понасят добре и не са идентифицирани неочаквани проблеми с безопасността“, твърди Novartis. Предстоят обаче и допълнителни изследвания.

Novartis първо ще потърси одобрението от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), където кандидатства за разрешение за спешна употреба, съобщават от кампанията. Учени, участвали в създаването на DARPin, предлагат диференциран подход за лечение на COVID-19 чрез една молекула, която може да ангажира до три части от вируса SARS-CoV-2 едновременно, за да го неутрализира чрез няколко механизма, съобщи Molecular Partners на своя уебсайт.

СПОДЕЛИ