52 случая на Омикрон у нас установи НЦЗПБ

Повечето от заразените с новия вариант са от София, няма починал сред тях

111
Омикрон

52 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

52-те клинични проби са взети до 3 януари 2022 г. в 13 лечебни заведения от 9 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в: София-град – 38; Пазарджик – 6; София-област – 2; Бургас – 1; Варна – 1; Пловдив – 1; Русе – 1; Сливен – 1; Стара Загора – 1. От пациентите, при които е доказан новият вариант на коронавируса 44-ма са на домашно лечение, 7 са приети в болница, един вече е излекуван, няма починали.

От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 89.7% – на варианта Делта или неговите подварианти, уточняват от НЦЗПБ. Това означава, че към момента повишената заболяемост у нас не дължи много по-малко на Омикрон и много повече на неспазването на мерките. Така още преди новият и по-заразен вариант да вземе превес, страната вече е в тъмночервената зона със средна заболяемост от 648 на 100 000 души, а болниците започнаха да се пълнят.

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че още през тази седмица се очаква да отбележим рекорд по новозаразени и апелира хората да се ваксинират, тъй като вълната едва ли ще затихне преди април. Според него въвеждането на нови и по-строги мерки зависи от броя на хората в болница.

СПОДЕЛИ