Спират плановите операции и прием в София

СРЗИ забрани и свижданията, нареди преструктурирането на клиники в COVID отделения, за да увеличи свободните легла

138
операции

От сряда, 12-ти декември, се преустановяват плановият прием и плановите операции във всички лечебни заведения в София. Изключение се прави за трансплантациите, диагностиката и лечението на онкоболести, дейностите по асистирана репродукция и раждане, както и тези свързани с рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраната е постановена със заповед на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и е във връзка с увеличаващата се за пореден път заболеваемост от COVID-19 в София: от седмица областта отново е в тъмночервената зона и надвишава 1000 заразени на 100 000 души, като днес по данни на Единния информационен портал тя е близо 1100‱ – най-високата в страната. Целта на спирането на плановите дейности от една страна е осигуряването на повече легла в интензивните отделения, което ще е факт при липсата на операции, но от друга и да се предотврати заразяването с коронавирус на пациенти, хоспитализирани за друго заболяване.

Забраняват се също така свижданията в лечебните заведения, с изключение на тези при пациенти в терминален стадий. Очаква се подобна стъпка да бъде предприета и в други области на страната, където инфектираните се увеличават с бързи темпове. В същото време обаче дискотеки, барове и ресторанти остават отворени, а полумерките дори и полу не се спазват.

СРЗИ е изработила и график в кои болници кога и колко клиники трябва да бъдат преструктурирани в COVID отделения, а с друга заповед са определени броя на леглата, които всяко едно лечебно заведение трябва да разкрие за пациенти с коронавирус. Най-голямата тежест отново ще поемат „Пирогов“, „Св. Анна“, „Александровска“, ВМА и МВР-болница.

От СРЗИ уточняват, че временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София. Утре пък д-р Пенчев събира шефовете на столичните болници на съвещание във ВМА, на което ще присъстват и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, директорът на СЗОК Иванка Динева, както и началникът на Спешна помощ – София д-р Георги Гелев.

СПОДЕЛИ