Проф. Ангелов: Има съмнения, че Стойчо Кацаров е участвал в корупция в МЗ

Служебното правителство се е отказало от доставка на най-новата одобрена от ЕК и ЕМА ваксина - тази на "Новавакс", разкри бившият здравен министър

123
корупция
Проф. Костадин Ангелов

„При тестовете за учениците има сериозни съмнения за корупция и злоупотреба с държавни средства. По този повод ще отправим официален въпрос пред здравния министър проф. Асена Сербезова. Имаме много сериозни данни за хора, докладвали пред обществеността резултатите от конкурса, фирми, които са предпочетени пред други. Става дума за организирана престъпна група, която е злоупотребила с доверието на българските граждани, на гърба на децата ни, което е много голям цинизъм. Има сериозни съмнения, че министър Кацаров е замесен“. Това заяви пред Нова нюз бившият здравен министър, а сега депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. По думите му правителството е било подведено от здравното министерство с прогнозната цена от 8 лева на тест, когато всъщност е била 2-3 лева. Припомняме, КПКОНПИ откри данни за корупция при поръчката и доставката на т-нар. щадящи тестове за учениците и предаде случая на прокуратурата. „Аз се надявам да се стигне до извода – имало ли е корупция в МЗ или не е имало. Моето впечатление е, че е имало от един отбор, който е направил цялата тази организирана дейност“, добави проф. Ангелов.

Той разкри, че служебното правителство се е отказало от доставка на най-новата одобрена от ЕК и ЕМА ваксина – тази на „Новавакс“. Според проф. Ангелов Стойчо Кацаров е нанесъл огромни щети на българското здравеопазване.

„Премиерът Кирил Петков или е подведен, или съобщава неверни данни – казва, че за три дни са ваксинирани 90 000 души, това не е вярно. Поставени са 90 000 дози, 70-80% от тях може да се окаже, че са бустерни“, уточни бившият здравен министър и призова за коректно представяне на данните. „Лечебните заведения не са готови за пета вълна, а в аптечната мрежа има недостиг на лекарства“, алармира още проф. Ангелов. Той уточни, че винаги когато има висока заболеваемост, тя е съпроводена с вземането на бързи и смели решения, каквито към момента не се виждали.

СПОДЕЛИ