Петков: Няма да наложа задължителна ваксинация, но и не искам да броя умрели

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заплаши депутатите с бял автобус

122
Петков
Според премиера Кирил Петков имунизацията е основополагащ начин за преодоляване на COVID кризата

Обещание да не въвежда задължителна ваксинация, докато е на поста, даде министър-председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна. Но и подчерта, че имунизацията е основополагащ начин за преодоляване на COVID кризата, както и че зеленият сертификат може да отпадне, ако нивата на ваксинация в страната се увеличат.

Това обещание обаче не удовлетвори лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който поиска конкретни числа, при които сертификатите ще отпаднат и подчерта, че макар и ваксинацията да не е задължителна, в момента тя е принудителна. „Много голяма част от българските граждани, които не искат да се ваксинират и са принудени да си заплащат тестовете. Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо, това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа. Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. Готви се голям протест другата сряда“. От редиците на управляващите се надигнаха недоволни гласове, на което Костадинов отвърна: „Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ (Препратката е към нощта на 23 юли 2013 г. Това бе 40-ият ден от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Тогава десетки полицаи се опитаха да изблъскат протестиращите и да изкарат депутатите от парламента с бял бус, който над час и половина безуспешно се опитваше да пробие през протестиращите.)

„Другата седмица ще има протест, който може да протече единствено по един начин – законно“, направи забележка председателят на парламента Никола Минчев и се скара на Костадинов да не заплашва колегите си депутати.

„Вчера 72 души са починали от COVID, само 2 от тях са ваксинирани. Последните 14 дни 944 души са починали. От тях 71 души са ваксинирани, ако не броим фалшивите сертификати. С други думи – призовавам ви, ако искаме да запазим нашето население, което така или иначе се е намалило през последните години, както разбрахме от Преброяване 2021, и не искаме повече жертви, нека се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Аз не искам да съм министър-председателят, който отброява тези умрели хора. И всичко останало би било популистко и неправилно за здравето на българския народ. Ако успеем да направим това, когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, продължи Кирил Петков. Той се опита да отговори на Костадинов кога ще отпадне изискването за зелен сертификат: „Това зависи само от едно – колко човека са заболели, колко са в болница. Ако не направим всички заедно усилия да ваксинираме поне 70 % от хората по най-информирания начин, ние не можем да отговорим на този въпрос. Така че нека работим заедно, а не да се опитваме да правим провокации.“

По повод на протестите премиерът отбеляза: „Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Приветствам протестите – не ни е страх, това е начин гражданите да изразят своето мнение. Последното, за което ни е страх, е това. Според мен обаче е безотговорно в средата на COVID вълна да се съберат тези хора и да се заразяват един друг. Ако това го направите, ще е неправилна политика“. Той призова за отговорно поведение. „Този път няма да има други виновни. Виновниците ще сме ние!“, заяви Кирил Петков и допълни, че на този етап не би променил нито една от въведените мерки.

СПОДЕЛИ