Прекаралите COVID произвеждат автоантитела, които може да са опасни

Тревожното откритие е на група учени от Лос Анджелис и означава, че дори за леко преболедувалите съществува риск от отключване на автоимунно заболяване

182
автоантитела

Месеци след възстановяване от инфекция със SARS-CoV-2, оцелелите имат повишени нива на автоантитела, които могат погрешно да атакуват собствените им органи и тъкани. Феноменът е бил налице, дори ако тези хора не са били тежко болни, сочат открития на група учени от Лос Анджелис, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в Journal of Translational Medicine.

Проучването е осъществено сред 177 медицински работници, които са се възстановили след доказана коронавирусна инфекция, с която са били заразени преди наличието на ваксини. При всички са били доказани персистиращи автоантитела, включително такива, които могат да причинят хронично възпаление на ставите, кожата и нервната система.

„Не очаквахме да видим толкова разнообразен набор от повишени автоантитела при тези хора, още по-малко, че нивата им остават повишени в продължение на шест месеца след пълно клинично възстановяване“, коментира д-р Сюзън Ченг от Cedars-Sinai Smidt Heart Institute в Лос Анджелис. Моделите на повишени автоантитела варират между двата пола, различни са при мъжете и жените, съобщиха изследователи в публикацията в Journal of Translational Medicine. „Все още не знаем до каква степен след още 6 месеца антителата ще останат повишени или ще доведат до важни клинични симптоми“, каза още д-р Ченг. Тя уточни, че от съществена важност е наблюденията на тази група да продължат възможно най-дълго.

Екипът й проучва дали повишаването на автоантителата е свързано с персистиращи симптоми при хора с продължителен COVID и също така планира да проучи нивата на автоантитела след инфекция с по-новите варианти на вируса.

СПОДЕЛИ