Москов: НЗОК оряза с до 40 % парите на болниците, които поеха тежестта на пандемията

Това не е шамар, това е друго действие, и то е за аудитория 18+, очаквам позицията на проф. Сербезова и премиера Петков, заяви бившият здравен министър

203
Москов
Петър Москов, бивш министър на здравеопазването

Между 15 и 40 % са орязани парите на държавните и общински болници, които през последните COVID вълни поеха основната тежест на пандемията, алармира бившият здравен министър д-р Петър Москов. В гневен пост в личния си профил във фейсбук той призовава министър Асена Сербезова и премиера Кирил Петков да ревизират т.нар. нова методика на НЗОК.

Публикуваме позицията на Петър Москов без редакторска намеса:

Навлизаме в поредната вълна на епидемията. Deja vu на измислени герои, безумни спорове, копаене на разделителни линии и трупане на политически (и не само…) капитал от страха и смъртта.

Извън това зловещо театро, при вече настъпила нова вълна на заразата, основната работа на държавата не са призиви за ваксинация и заплахи за нови ограничения (тия неща са за да се предотврати настъпването на вълната). Основната работа е да се подготви здравната система за отговор на нуждите на хората. Тази подготовка се изразява в нормативно, структурно, кадрово и финансово обезпечаване за ефективен системен отговор на епидемията.

От началото на COVID до сега това не беше направено. Припомням, че в София, при предишните вълни, 80% от пациентите бяха поети от 10 болници (моля, запомнете това число, то ще се появи отново в текста), което е около 17% от болничния капацитет на столицата. Останалите не бяха ангажирани с процеса и не им беше наложено от държавата да се ангажират.

И сега да кажа причината за да пиша това. На фона на разказите, колко бил заразен новият вариант и сметки ще се ходи ли на училище или на работа, защото ще се претовари здравната система, нейно Величество НЗОК ни честити Нова година с „Нова“ методика за плащане на болниците. Последствието от този мозъчен спазъм е драстично намаляване на парите, точно на тези 10 софийски болници, които отделиха 50% от капацитета си за лечение на COVID. Финансирането на тези болници е намалено с между 15% и 40%. Да, правилно предполагате, това са големите държавни и общинските болници. Останалите са „под прикритие“ или им е взето нещо минимално, ей така за приличие.

Обяснявам „управленската логика“ зад това решение. Големите държавни и общински болници, които изпълниха нареждането на държавата да отговорят на нуждите на хората в епидемията, преструктурираха част от клиниките си и там се лекуваше Ковид, а не се извършваше планова дейност, която да се фактурира към касата. И слава Богу, нали? Е да, ама не! Сега НЗОК им казва – ми прецакали сте се, като сте лекували COVID! За нас Вие, като сте лекували COVID, всъщност не сте работили и Ви намаляваме финансирането!

Болниците, които посрещнаха страданието Ви и поеха удара на епидемията, са наказани за това, че са го направили! Това не е шамар, това е друго действие и то е за аудитория 18+! Резултатът от това за тези болници е, че към кадровата криза, напрежението и емоционалното опустошение ще се прибави и финансова тежест.

Какъв ще е резултатът за хората, които ще търсят помощ в тези болници (а в други отново няма да я получат), оставям на Вас да прецените. Това е решение на НЗОК, а болниците са задължени да се подпишат под гореописаното.

Във времена на безвластие, в НЗОК винаги се правят подобни гимнастики. Няма политически контрол, една услуга на едни приятели, кеша да върви, пък другото… Ако има нещо хубаво в цялата работа, то е, че не чиновници и надзорници в НЗОК имат последната дума. Тя е на здравния министър и на министър-председателя. Очаквам позицията на проф. Сербезова по въпроса!

И не просто позиция, а категорични действия, които да отменят тази гавра, да сложат мушмуроците където им е мястото (на трудовата борса?) и да покажат на малкото болници, които все още вярват, че е важно да се занимават с медицина и че имат държава зад гърба си!

СПОДЕЛИ