801 с ваксина и над 30 200 без уби COVID-19 у нас

Най-много са фаталните пробиви при хората на 70 години и с придружаващи заболявания, само 4 са жертвите с поставена инжекция от препарата на Moderna

134
COVID-19

801 ваксинирани и 14 319 без имунизация са жертвите на COVID-19 в България от 24 април насам – деня, в който е регистриран първи смъртен случай на човек с поставени две дози. Общо починалите от вируса са 31 080 души. Това показва официалната статистика на здравното министерство, цитирана от в. „24 часа“. Колко от тях обаче са били с фалшиви сертификати никой не може да каже.

Припомняме, именно с починалите имунизирани правителството е решило да бори неистинските документи за завършен ваксинационен цикъл. Премиерът Кирил Петков обяви, че е поискал от вътрешния министър Бойко Рашков да бъде разследвана имунизацията на всеки починал от COVID, който е имал сертификат за ваксинация. 

Само за последните три месеца в МВР и прокуратурата са подадени стотици сигнали за фалшиви сертификати. Десетина са досъдебните производства, по които се търси наказателна отговорност, има и обвиняеми, включително и такива, които са ползвали неистинските документи.

От данните на МЗ става ясно, че най-много от починалите ваксинирани са във възрастовата група от 70 до 79 години – 260 души. 156 пък са хората над 80 години, които въпреки, че са били с две дози, са загубили битката с вируса. В групата от 60 до 69 години имунизираните жертви на COVID-19 са 140. Според статистиката повечето от тези хора са били с множество придружаващи заболявания.

Сред починалите с ваксина най-много са тези с Pfizer – 342-ма и с Astra Zeneca – 218 души. Трябва да се отбележи обаче, че и най-много от поставените дози у нас са от препарата на Pfizer. Фаталните пробиви при инжектираните с Janssen са 83, а при Moderna – само четири и всички от тях са при възрастни хора. Най-младата жертва на COVID с поставена ваксина е във възрастовата група 20-29 години, като препаратът е бил на Astra Zeneca. Петима са имунизираните и въпреки това загубили битката с вируса в групата от 30 до 39 години.

 

СПОДЕЛИ