Лъчезар Томов: При тази вълна няма да се справим без пълен локдаун

Процентът на положителните проби от PCR тестовете може да скочи до 70 на сто, прогнозира математикът

175
вълна
Лъчезар Томов

В началото сме на нова вълна на Омикрон, а твърденията, че заразените с този вариант боледуват 70% по-леко, не са верни. Това може да е валидно за население, което е масово ваксинирано. Но не важи за България, защото у нас има много голям брой неваксинирани и непреболедували, което означава, че можем да имаме 3 до 6 пъти повече болни едновременно, отколкото сега. Процентът на положителните проби от PCR тестовете може да скочи до 70 на сто. Тази мрачна прогноза направи пред Нова телевизия математикът Лъчезар Томов.

Предвид прогнозираното от него развитие на пандемията отсега нататък, той предполага, че COVID смъртността у нас отново ще скочи, защото много заразени няма да може да бъдат лекувани адекватно.

Томов е категоричен, че при настъпващата вълна на вируса страната ни няма да се справи без пълен локдаун. „Добрата новина е, че който е ваксиниран, носи хубава маска и ограничава контактите си, може да бъде спокоен”, посочи още математикът. От седмици той апелира властите да удължат зимната ваканция на учениците, тъй като колкото по-заразен е един вариант, толкова по-голям дял са децата сред инфектираните.

СПОДЕЛИ