Лекарства със синтетични антитела неефективни срещу Омикрон

Терапиите на ГлаксоСмитКлайн и Вир Биотекнолоджи и на АстраЗенека обаче остават ефикасни, твърдят френски учени

207
синтетични антитела

Някои от използваните лекарства със синтетични антитела не са ефективни срещу варианта Омикрон на  COVID-19, съобщи френската агенция за изследване на СПИН, вирусния хепатит и нови заразни болести, цитирана от Франс прес.

Предварителните резултати от предклинични изследвания на ефикасността на терапията с моноклонални антитела Ронапрев са показали, че тя не дава значими резултати срещу Омикрон. Лекарството, разработено от компанията Регенерон в САЩ и Рош в Швейцария, вече се използва във Франция. Освен това тестовете са показали, че Регданвимаб на лабораторията Селтрион и двойната терапия с антитела Бамланивимаб/Етесевимаб не са по-ефикасни.

От друга страна, терапията на ГлаксоСмитКлайн и Вир Биотекнолоджи показва умерена загуба на ефективност срещу новия вариант. Това лечение се използва при пациенти с рискови фактори за развитие на тежка форма на  COVID-19, като според компаниите антитялото им е ефективно срещу всичките 37 мутации на Омикрон.

Терапевтичната комбинация Евушелд на компанията АстраЗенека също запазва значителна способност да неутрализира вируса, макар че ефикасността й намалява в по-голяма степен срещу Омикрон. Лечението се използва при пациенти с отслабена имунна система за предотвратяване на тежки форми на коронавируса.

Засега надеждите остават и в противовирусните препарати на Мерк и Пфайзер, които ще могат да се използват за домашно лечение в първите дни от положителния тест или симптомите, за да предотвратят усложнения, хоспитализация и смърт.

СПОДЕЛИ