Кунчев предлага и бързи антигенни тестове за учениците

В доклада на главния държавен инспектор да министър Кацаров се посочва, че тестването в училищата трябва да е два пъти седмично

154
Кунчев

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев с първи доклад до министър Стойчо Кацаров след връщането си от болничен. В него той предлага изследването за COVID-19 на учениците да остане два пъти седмично, но предвид недостига на щадящи тестове и все още несигурността на техните резултати, на децата да се взимат проби и с бързи антигенни тестове.

„Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от COVID-19 във възрастовата група 0-19 г. – 155,64 на сто хиляди души“, се отчита в доклада на главния държавен до служебния здравен министър. При новорегистрираните случаи сред децата на възраст 6 – 9 години има ниво на задържане по данни на Единния информационен портал към 30 ноември. В доклада е посочено още, че най-висока е 14-дневната заболеваемост във възрастовата група 70-79 г. – 577,06 на сто хиляди, и в групата 60-69 г. – 573,68 на сто хиляди. Отчита се тенденция на намаляване на новорегистрираните случаи във всички възрастови групи.

„Спад се наблюдава и в 14-дневната смъртност в страната, която към момента е 24,61 на сто хиляди души. Намалява и броят на лицата, нуждаещи се от хоспитализация и от интензивно лечение и грижа“, посочва доц. Кунчев.

Той отбелязва още, че по данни на Министерството на образованието и науката, за периода 10-26 ноември 2021 г. в страната са били проведени 600 000 теста на ученици от първи до четвърти клас, като само при 0,002 на сто от тях (116 деца) са били отчетени положителни резултати, се посочва още в доклада. „Необходимо е да се проведе допълнителен анализ на ефективността на използваните тестове в училищна среда, като се наблюдава регистрираната заболяемост в посочената възраст през идните седмици“, изткъва главният държавен здравен инспектор.

„В тази връзка и предвид отчетен недостиг на неинвазивни бързи антигенни тестове за слюнка, с които да се осигури двукратно изследване на учениците за SARS-CoV-2 като мярка за формиране на безопасна учебна среда, предлагам да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигенни тестове с назален секрет, с чувствителност по-висока от тестовете със слюнка. Това ще позволи допълване на видовете бързи антигенни тестове, които да се използват в училищата и възможност за обезпечаване на всички ученици с двукратно изследване всяка седмица, чиито родители са декларирали съгласие за това“, се допълва още в документа.

Припомняме, в заповед на министър Кацаров, издадена в четвъртък, е указано, че от 6 декември учениците ще се изследват веднъж седмично, а педагогическият и непедагогическият персонал – два пъти седмично, с изключение на тези, които притежават документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Изискването всички ученици от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал в училищата да носят защитна маска за лице по време на престоя и обучението им в училищата е валидно.

СПОДЕЛИ