Почина едно от децата с менингит, обикаляло болници в София

Другите деца с положителни проби са на антибиотици, родители поискаха МЗ да осигури денонощни спешни кабинети

195
менингит

Починало е едно от заразените с менингит деца в столичната забавачка „Вълшебство“. То е на 5 годинки и е първото инфектирано дете. „Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар“, разказа пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина.

„Детето е обикаляло болници с родителите си. То е заведено първо в Педиатрията, там не са могли да му помогнат, отишли са в Инфекциозна болница, но – пълна тъмница призори, охраната ги е върнала, майката е реагирала и са завели детето в „Пирогов“, където е прието“, разказа майка на друго дете от ДГ „Вълшебство“, при което е открита заразата, по Нова тв. Тя уточни, че с нейното дете също се е наложило да минат през Педиатрията и Инфекциозна болница, като в момента то се лекува вкъщи с антибиотици. „Доколкото знам и другите заразени с менингит деца са си у дома“, обясни жената. Тя призова министърът на здравеопазването да осигури денонощни спешни кабинети за деца.

Директорката на 37-а ДГ Гергана Петрова също потвърди, че има информация от други родители, че починалото дете е било препращано от една болница в друга. По-късно служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че лечебните заведения, в които е потърсена помощ за починалото дете, ще бъдат проверени от Медицинския надзор.

„5-годишното дете е починало в лечебно заведение“, заяви консултантът на Столична община по ваксинациите проф. Тодор Кантарджиев. По думите му проби са взети веднага от 30 деца и 8 души персонал за бактериално носителство в носоглътката. „11 се оказва, че имат микроба, носител на менингита, както и 2-ма от възрастните. Те взимат антибиотик и гарантирано няма да се разболеят“, уточни проф. Кантарджиев и добави, че вчера са взети проби от още 250 деца, резултатите ще са готови утре, защото в РЗИ се изследват по конвенционален метод.

„Това заболяване се проявява много рядко. Но такива тежки инфекции се развиват много бързо, понякога дори за часове. Има ваксина за менингокок, у нас не е задължителна, но ако детето ви отиде да учи в САЩ или Великобритания, трябва да има ваксина“ посочи още проф. Кантарджиев.

СПОДЕЛИ