Ген. Мутафчийски: Многото заболявания са първа индикация за ваксинация

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация, коментира началникът на Академията

294
Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира пред БНТ началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Според него въпреки правата на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

„Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани“, отчете ген. Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Ген. Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания. „Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация“, категоричен е той. По думите му масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни. Началникът на ВМА добави, че се възлагат големи надежди за лекарства специално за COVID, но засега повечето от тях повлияват умерено на вируса и то при леки до средно тежки случаи, ако се приложат навреме.

„До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините. Сега каквото и да се говори за Омикрон варианта, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите означават, че щамът е по-лош„, обясни ген. Мутафчийски.

„ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация“, посочи още началникът на Академията. Той отчете, че към момента в болницата няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към Спешна помощ за заетоста на леглата на всеки три часа. „За да се разкрият 2 COVID-клиники, трябва да закрием три други, защото държим нашите пациенти да бъдат обгрижвани от достатъчен брой лекари, сестри и санитари. Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии“, допълни ген. Мутафчийски.

СПОДЕЛИ