Президентът даде старт на 19-ото издание на „Българската коледа“

Тази година инициативата е в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение

153

Държавният глава Румен Радев даде старт на 19-ото издание на „Българската Коледа“ по време на посещението си в детското отделение на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска“. Тази година инициативата е в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение.

„Години наред „Българската Коледа“ допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че можем да бъдем обединени и да живеем в хуманно общество. Дава ни надежда, че заедно можем да направим така, че България да има едно по-добро бъдеще“, заяви президентът. Той подчерта, че с подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, „Българската Коледа“ се е превърнала в кауза, която се ползва с огромна обществена подкрепа и доверие. Благотворителната инициатива изостря и общественото внимание към проблемите и политиките на детското здравеопазване в страната.

„Благодаря ви за всеотдайността и грижите към малките пациенти, за високия професионализъм и волята, която проявявате всеки ден във вашата трудна и изключително благородна професия“, обърна се Радев към присъстващите лекари. Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година, е под наслов „Дари надежда на дете в беда“. Основната цел на „Българската Коледа“ 2021/2022 е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

18-ото издание на инициативата, посветено на децата с тежки хронични заболявания, събра 1 850 000 лева. Подпомогнати са 500 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. В процес на доставка е медицинска апаратура за 27 лечебни заведения от цялата страна. „Особено сме доволни, че успяхме да осигурим съвременен високотехнологичен апарат – “RED Digital Cаmera”, специално за детското отделение на Клиниката по очни болести в „Александровска“, каза още Румен Радев. Държавният глава изрази надежда, че благодарение на усилията на лекарите и на високотехнологичната апаратура все по-малко деца ще бъдат изложени на риск от ретинопатология, усложнения на по-късен етап от развитието и възможна загуба на зрение.

СПОДЕЛИ