МУ-София на 104 години

За 20-та година бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност

161
МУ-София

Най-старото висше медицинско училище в България – МУ-София стана на 104 години. Празникът на Университета и Медицинския факултет беше отбелязан днес на тържествена церемония в аулата на СБАЛАГ „Майчин дом”. „За тези години през учебните ни зали са минали 104 випуска, завършили са, станали са уважавани медици и, на свой ред, са допринесли за развитието на науката у нас – на университетско, на национално и на международно ниво”, каза в академичното си слово ректорът акад. Лъчезар Трайков. Според правилника на МУ-София, ректорът изчете имената и специалностите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2020 г., а в словото си упомена и броя на новите доктори, доктори на науките и асистенти по факултети, спечелили конкурс или назначени през миналата година.

След него, поздравление към колегите отправи и деканът на Медицински факултет проф. д-р Димитър Буланов. Той спомена с почит основателите и първите професори на Медицински факултет, които „положиха основите на българската медицинска наука и образование у нас, така че да ни направят видими и част от медицинската общност в Европа и света“.

За 20-та година бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност. Наред с учебната и лечебно-диагностичната дейност, научните достижения на факултета са базата за класирането ни на водеща позиция сред университетите в България.

Носител на наградата на името на акад. Димитър Ораховац за значителни приноси в научната и преподавателската дейност в областта на фундаменталните науки е доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, дм от Катедра по фармакология и токсикология. Наградата бе връчена от зам.-декана по научната дейност и развитие на академичния състав – проф. д-р Христо Георгиев. Призът на името на проф. Константин Чилов за значителни приноси в научната и преподавателската дейност в областта на терапевтичните науки за 2021 година получи доц. д-р Теодора Чамова от Катедрата по неврология – Клиника по нервни болести, УМБАЛ Александровска. Наградата й бе връчена от зам.-декана по учебната дейност за чуждестранни студенти проф. д-р Лазар Желев. Наградата за млад учен на името на акад. Асен Хаджиолов в областта на фундаменталните науки получи гл. ас. д-р Милен Христов от Катедрата по фармакология и токсикология, а плакетът му връчи зам.- деканът по СДО проф. д-р Арман Постаджиян. Отличието за млад учен на името на акад. Асен Хаджиолов в областта на клиничните науки отиде при гл. ас. д-р Атанас Банчев от Катедрата по педиатрия – Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София. Наградата му бе връчена от зам.-декана по учебната дейност доц. д-р Теофил Седлоев. Носител на Студентска награда на името на проф. Асен Златаров за активно участие в научната и изследователската дейност отиде тази година при шестокурсника Страхил Василев. Призът му връчи председателят на Общото събрание на Медицински факултет проф. Борис Богов. Проф. д-р Данаил Петров дмн от Катедрата по белодробни болести – Клиника по гръдна хирургия – СБАЛББ „Св. София” бе удостоен с Наградата за изключителни постижения и цялостен принос в областта на медицинската наука и практика на името на проф. Стоян Киркович. Призът му бе връчен лично от ректора акад. Трайков.
СПОДЕЛИ