София затяга контрола по спазването на мерките

В София активните случаи се увеличават, повишава се и процентът на тежко болните в реанимация, алармира зам.-кметът Дончо Барбалов

139
София
Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси и здравеопазване на София

Въпреки че на национално ниво се отчита известно намаление на активните случаи на  коронавирус, в София тенденцията е към увеличение. Само през последните седем дни техният брой е нараснал с 1631 и достига 37 311 човека. За това алармира зам.-кметът на столицата по финансите и здравеопазването Дончо Барбалов в публикация във фейсбук профила си.

„В момента се наблюдава и повишаване на процента заболели, които са на интензивно лечение. Докато в началото на октомври този процент беше 17 на сто, в момента е достигнал 22%. На седмична база има и лек ръст на приетите в болници в София неусложнени пациенти с COVID-19. Това показва, че е много рано да смятаме, че отминава поредната COVID вълна. Данните показват необходимост от преглед на предприетите мерки за справяне с коронавируса и засилване на контрола по тяхното спазване“, категоричен е Барбалов. От публикацията му обаче не става ясно дали мерките ще се затягат.

София

Той отчете още, че от края на май тази година до момента екипи на Столична община са ваксинирали близо 80 000 души. За последните 10 седмици пък общински инспектори са извършили 1141 проверки в транспортни дружества, търговски обекти, лечебни и детски заведения. За същия период само в магазини и заведения за хранене са издадени 583 предписания и протоколи.

СПОДЕЛИ