Д-р Бацелова: МЗ да достави бързо детските флакони с ваксина

Омикрон все още не е засечен в България, но е важно на всички пристигащи у нас, независимо от дестинацията, да се правят задължителни PCR тестове, заяви проф. Ива Христова

134
флакони

Детските флакони с ваксина са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с друг цвят на капачката, за да се отличават от тези за деца над 12 години. Надявам се здравното министерство да реагира бързо и да бъдат доставени детските флакони. Това заяви епидемиологът Христиана Бацелова по БНТ. Тя допълни, че ще ваксинира и своите деца.

„Оставим ли малките неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване“, подчерта д-р Бацелова. По думите й децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните. „Защо да ваксинираме децата ли? Отговорът е елементарен – за да бъдат здрави. Иначе ги обричаме на интубация, смърт, дълготрайно боледуване“, категорична е д-р Бацелова.

Директорът на Националния център за национални и паразитни болести проф. Ива Христова пък увери, Омикрон все още не е в България. По думите й пред Нова нюз компаниите производители на ваксини лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. „Технологично е много лесно, не се изискват и нови изпитвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита, особено срещу тежко боледуване“, каза още тя.

Проф. Христова призова здравните власти да издадат заповед за задължителни PCR тестове на всички пристигащите в България, без значение откъде идват, както и за стриктно спазване на карантината.

СПОДЕЛИ