Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 март 2022-а

В момента у нас има висока заболяемост, много хоспитализирани и малко ваксинирани, признават от служебния кабинет и обещават МЗ да купи три нови лекарства за COVID

177
обстановка

Удължава се срокът на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 март 2022 г., реши на заседанието си днес служебният кабинет. В момента извънредна епидемична обстановка е обявена до 30 ноември 2021 г., съобщиха от правителствения пресцентър. От началото на пандемията това е най-дългото удължаване, но вероятно е продиктувано и от факта, че всички икономически и социални мерки са обвързани с наличието на извънредна епидемична ситуация.

„Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8 от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица“, се посочва в мотивите за решението на кабинета.

„Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица. Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19“, допълва пресцентърът на Министерския съвет.

Правителството прие и Постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет за 2021 г. максимални размери на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. По този начин на ведомството ще се даде възможност да поеме финансов ангажимент за сключване на договори за осигуряване на лекарствените продукти за лечение на COVlD-19: Molnupiravir, Regdanviniab и Anakinra.

Molnupiravir е противовирусно лекарство, предназначено за нехоспитализирани възрастни пациенти с лек до умерен COVID-19 и поне един рисков фактор, свързан с прогресия до тежък COVID-19. Лекарственият продукт е за перорална терапия за амбулаторна употреба и ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение.

Моноклоналното антитяло Regkirona е за лечение на умерена форма на COVID-19, с прогноза за тежко развитие на заболяването и/или хоспитализация. Клиничните данни демонстрират доказано трикратно намаляване на хоспитализациите след приложение на лекарството.

Лекарственият продукт Anakinra е подходящ за пациенти с индуцирана от COVID-19 пневмония, с риск от прогресиране до тежка дихателна недостатъчност. Той се прилага чрез подкожна инжекция.

„С приемането на постановлението ще бъде осигурен достъпът на българските граждани до лекарствени продукти за лечение на COVID-19“, обясниха от правителствената пресслужба.

СПОДЕЛИ