Кирил Петков: Приоритет №1 ще е ваксинацията, лично ще се заема с тази тема

Лидерът на "Продължаваме промяната" обеща отпадане на ограниченията за бизнеса, при високи нива на имунизация, както и да събере най-добрите лекари, които да отговорят при всяко едно заболяване дали и каква ваксина е подходяща

266
Кирил Петков
Кирил Петков

Ваксинацията ще е приоритет № 1 на Кирил Петков, ако стане премиер, обяви самият той по време на започналите днес преговори с експерти за приоритетите на бъдещата коалиция. „Смятам лично да се заема с тази тема“, заяви Петков в контекста на икономическите политики, които участващите в преговорите страни – ПП, БСП, ИТН и ДБ дебатираха. Лидерът на ПП констатира, че няма икономическо възстановяване без достатъчен дял ваксинирано население. „Продължаваме промяната“ предлагат с ваксинацията да отпаднат и всички ограничения за бизнеса.

По думите на представителя на БСП Румен Гечев обаче това няма как да се случи. „От една страна, защото ще възразят от МЗ и от други организации, а от друга – защото животът и здравето на хората са по-важни от оборота на ресторантите и театрите. Трябва да се подходи много внимателно към тази тема“, каза Гечев. Представителят на „Има такъв народ“ Любомир Каримански пък заяви, че в сертификатите трябва да се включи и изследване на Т-клетъчния имунитет.

„Съгласяваме се, че в момента, в който овладеем пандемията с ваксини, антитела и имунитет, ще отворим напълно бизнеса“, заяви в отговор Кирил Петков. И добави, че има представа кое спъва желанието на българите да се ваксинират: ниското доверие и притесненията им за съпътстващи заболявания. Петков обеща, че ще събере експерти от всички области на медицината, които да консултират хората дали техните предишни и/или придружаващи заболявания позволяват ваксинацията срещу коронавирус. „Имаме голям проблем. Никой не е успял категорично досега да каже, ако имаш съпътстващо заболяване, дали е добре да се ваксинираш и с коя ваксина. Приоритет номер 1 ми е в бъдещ кабинет да направя работна група, в която да събера всички експерти кардиолози, ендокринолози, онколози, ревматолози и т.н. да кажат какво трябва да се прави при тези хора“, обясни лидерът на ПП. Той подчерта, че ваксинирането трябва да се извършва „по демократичен начин“, по „личен, но информиран избор“.

По думите му проблемите на българската икономика няма да се решат без да се достигне високо ниво на ваксинация. „Трябва да престанат тия вълни. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса и да плащаме едни пари, които са лимитирани“, коментира още Петков.

СПОДЕЛИ