Ресторантьорите бесни на Кацаров, обявиха бойкот и протести

Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм, заявиха от СЗБ и БАЗ по повод заповедта на здравния министър за зелените сертификати

146
ресторантьорите

Малко след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, ресторантьорите заплашиха с протести всеки ден. „Безпрецедентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати за влизане в заведение. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно“, заплаши председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по Нова тв. По думите му на протест ще излязат и от други браншове. „Вече освен хотелиерите, се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки – трябва да важат за всички“.

Според Алибегов новите мерки ще доведат до масови фалити на бизнесите и унищожение на икономиката, тъй като подобно изискване в Европа се въвежда при близо 70% ваксинирано население, а не при 20%, като у нас.

Той изтъкна още, че освен наред с високите цени на тока и поскъпването на живота хората ще трябва да плащат и за тестове. „Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.“, добави той.

БАЗ и СЗБ излязоха и с обща декларация по въпроса, адресирана до здравния министър Стойчо Кацаров, който не е назован с името си. Ето какво пише в нея:

Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща зелените сертификати, НЕ са това, което се коментираше на срещите с вас (здравния министър Стойчо Кацаров – бел. ред.). На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200м2.

Пак свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките. Както и едрия капитал в лицето на големите чуждестранни вериги за сметка на средния и малкия бизнес в България!

Какво излиза – държавата налага ограничения за малкия и среден бизнес, с цел ограничаване на заразата, но няма топки да наложи същите условия за самата себе си! Цинично! Защо така, бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност, вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо.

Припомняме единствените правила за издаване на зелени сертификати, при които браншовите сдружения се съгласиха да работят:

1. Всички условия за издаване на сертификати да важат за държавната администрация и структури.

2. Под условията за работа със сертификати да попадат всички нехранителни магазини с площ над 200 м2.

3а издаване на сертификат да се приемат:

-положителен тест за антитела!!!!

-отрицателен антигенен тест

-отрицателен PCR тест

-сертификат за преболедуване

-сертификат за ваксинация

ОТНОСНО НОВАТА ЗАПОВЕД НА МЗ:

СЗБ и БАЗ обявяваме тотален БОЙКОТ на заповедта, докато тя не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България! Затворете ни! Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм!

Кацаров,

ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР!

По-късно пред БНТ и лидерът на „Възраждане“ и кандидат за президент Костадин Костадинов призова всички, които не са съгласни с въвеждането на зелените сертификати да се съберат утре в 12.00 часа на протест пред здравното ведомство. Той заплаши, че ако Кацаров не слезе при хората, те ще щурмуват сградата.

СПОДЕЛИ