От четвъртък на закрито само със зелен сертификат

Заповедта важи и за медиците в болниците, персонала в социалните домове и заведенията, но не и за учителите, учениците пък минават онлайн при заболяемост 750 на 100 000 души, но пък срещу сертификат ще могат да ходят на дискотека или в мол

280
информирано съгласие
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров за пореден път нарече успех своето управление на кризата, по време на който "успех" починаха 10 000 българи

От четвъртък влизането в ресторанти, кина, театри, музеи, фитнеси, молове и всички магазини над 300 кв. метра ще става само със зелен сертификат за поставена ваксина, преболедуване или отрицателен антигенен или PCR тест, направен между 48 и 72 часа преди това. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Зелен сертификат ще е нужен и за медиците в болниците, студентите, както и за работещите в социалните домове и персонала в заведенията, но не и за учителите и държавната администрация. Заповедта, която предстои да бъде издадена до часове, няма да важи за хранителни магазини, аптеки и обществени институции. Публика на спортни събития също ще се допуска само със сертификат, независимо дали е на открито или закрито.

Учениците ще минават на ротационен принцип – 50 % онлайн и 50 % присъствено – при заболяемост от над 500 на 100 000 души, а при над 751 заразени на 100 000 в дадена община всички ще учат само дистанционно. Например това условие в момента е изпълнено за София, Видин, Монтана и Перник. И въпреки че няма да ходят на училище, децата ще могат да влизат в дискотека или мол, ако имат ваксина, преболедували са или са с отрицателен тест. Извънкласните занимания няма да бъдат забранявани, но ще са с не повече от 5 деца в група, носене на маски и дезинфекция.

От думите на министър Кацаров така и не стана ясно тестовете дали ще са безплатни. В момента дори болни със симптоми заплащат изследванията си, освен ако не са направени в COVID-зоните или болниците. В същото време има настояване тестовете за влизане в кръчма или бар да се поемат от държавата. На този фон пък болнични директори днес алармираха, че бързите антигенни тестове свършват. „Обмисля се документът за преболедуване да важи 1 година, вместо както е сега – 6 месеца, но такова решение още не е взето“, уточни Кацаров. Той увери, че контролът е възможен и ще бъде строг. Призна обаче, че много от експертите са настоявали за по-строги мерки.

„Ако тези мерки не сработят, ще бъде наложен пълен локдаун“, добави служебният здравен министър. Кога и при какви стойности обаче може да се случи това, Кацаров отказа да отговори. Той и без това отдавна не спазва собствения си пандемичен план, според който страната вече трябваше да е в локдаун. 

СПОДЕЛИ