Здравният министър отказа да носи отговорност и за новите мерки

До сряда трябва да стане ясно дали ще бъдат въведени зелени сертификати за медици и учители, както и за вход на обществени места или ще има по-строги ограничения

204
Кацаров
Стойчо Кацаров, служебен здравен министър

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отказа да носи отговорност за налагането на нови мерки и си тръгна по-рано от срещата в МЗ под предлог, че така няма да има политическо влияние върху крайните решения на експертния съвет какви ограничения ще бъдат наложени за овладяване на пандемичната ситуация.

„Аз целенасочено излязох от срещата, защото не искам по никакъв начин да влияя на решението на експертите. Искам те сами да вземат това решение, за да няма никакво съмнение за някакви политически влияния, свързани с политическата ситуация сега“, хитро се измъкна Кацаров, който по-рано днес не намери вина в собственото си управление на кризата, но затова пък обвини Спешна помощ, РЗИ и болниците в лоша комуникация по повод отказите за прием на пациенти.

На срещата днес трябваше да бъде взето решение за новите противоепидемични мерки – заради увеличаващия се брой заразени и сигналите за липса на легла в някои болници, включително в столицата. Въвеждането на нови ограничения се очаква от петък, когато главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изпрати в МЗ доклад с две предложения – или зелен сертификат или локдаун. 

Противоепидемични мерки обаче и днес не бяха обявени, това щяло да стане утре или в сряда. Привидно изненадан от присъствието на журналисти пред сградата на МЗ, Кацаров обобщи част от обсъжданите предложения:

– Въвеждане на зелен сертификат за здравните работници. По думите му всички представители на болници са подкрепили това предложение;

– Увеличаване на най-евтините клинични пътеки;

– Спиране на плановите операции. По това предложение не е постигнато съгласие и то е отхвърлено;

– Разкриване на още COVID легла;

– Обсъждано е и предложението неваксинираните пациенти да плащат лечението си. Кацаров не каза дали тази идея е подкрепена или отхвърлена;

– Въвеждане на зелен сертифиат за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата. По думите му това предложение е подкрепено, като ако бъде прието, ще има отсрочка от месец. За учениците няма да се изисква такъв документ. Освен това при заболяемост от 751 на 100 00 души учениците ще трябва да минат на онлайн обучение, а при над 500 на 100 000 ще се редуват различните класове в присъствена и дистанционна форма. 

 

СПОДЕЛИ