Разрешиха и у нас да се прилага коктейла от антитела на Тръмп

Това ще може да става само в определи болници и на пациенти над 12 години без нужда от кислородотерапия, но с висок риск от тежък COVID

231
моноклонални антитела

Комбинацията от моноклонални антитела Casirivimab и Imdevimab за лечение на COVID-19 вече е разрешена и у нас. Това се случва след заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена вчера.

Припомняме, комбинацията бе използвана за лечението на бившия американски президент Доналд Тръмп. Тя е разрешена за спешна употреба в САЩ през ноември 2020 г., а в края на февруари тази година Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че коктейлът може да се използва за лечение на пациенти с COVID, които нямат нужда от кислород, но са с повишен риск от тежка форма на болестта. От ЕМА уточниха, че тази препоръка може да се използва за насоки в отделните държави от ЕС преди издаването на разрешение от самата агенция.

Със своята заповед министър Кацаров посочва, че при лечението с коктейла антитела трябва да се спазват научното становище на ЕМА, препоръките на Експертния съвет по инфекциозни болести, както и публикуваното от СЗО ръководство „Therapeutics and COVID-19: living guideline“ – всяко от тях подробно разписано в заповедта.

Например ЕМА посочва, че моноклоналните антитела са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород при лечението, но са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на лекуващия лекар – лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е лошо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуноотслабващи лекарства.

Според становището на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев комбинацията от антитела може да се прилага само в условията на стационар, при наличието на условия за незабавно лечение на тежки инфузионни реакции, като анафилаксия. Препоръчаната доза е 1200 mg casirivimab и 1200 mg imdevimab приложени като единична бавна, продължителна, интравенозна инфузия. Пациентите трябва да бъдат мониторирани по време на инфузията, както и до 2 часа след края й. Основните нежеланите реакции включват пирексия, втрисане, уртикария, сърбеж, коремна болка и зачервяване. „От Експертния съвет по медицинската специалност „Инфекциозни болести“ бяха изготвени критерии за назначаване на терапия с моноклонални антитела и примерно разпределение за лечебните заведения за болнична помощ, в които е подходящо те да се прилагат“, се казва още в доклада на доц. Кунчев до Кацаров.

Лечението с коктейла антитела у нас е разрешено за срока на действие на извънредната епидемична обстановка или до получаване на централизирано разрешение за употреба от ЕМА, става ясно още от заповедта на здравния министър.

Припомняме, вчера Кацаров обеща, че властите правят всичко възможно препаратът от моноклоналните антитела Casirivimab и Imdevimab да бъде осигурен до края на този месец.

СПОДЕЛИ