Кацаров за върнати пациенти и починали в линейки: Това са регионални неуредици

Смъртността от COVID при сегашната вълна била с около 1/3 по-ниска от предишните, но при по-малко заразени и предстоящ пик

193
Кацаров
Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

Регионални неуредици – така служебният здравен министър Стойчо Кацаров нарече сигналите за върнати от болници пациенти, неприети заразени в реанимация, починал човек в линейка и неработещи COVID зони. „Иначе системата е подготвена, няма хаос, капацитетът на болниците не е изчерпан“, коментира той.

„Тъй като виждам, че доста хора са напрегнали – някои политически, икономически, други професионално, и се разпространяват неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея, ще кажа, че в момента тя е с около една трета по-ниска от предишните вълни“, заяви още Кацаров на пресконференция, която протече в забавен тон на фона на загубата на стотици животи всеки ден. Все пак министърът призна, че това вероятно се дължало на 24-те процента ваксинирани българи и още повече преболедували.

„По време на втората вълна починалите от COVID-19 са 7920 души, а през третата – 8459“, цитира официални данни съветничката на Кацаров проф. Мира Кожухарова. От думите й стана ясно, че първата вълна всъщност никой не я брои, тъй като тогава е имало много малко заразени и починали, което напомняме, се дължеше на строгия локдаун и ръководенето на кризата от ген. Венцислав Мутафчийски. По време на сегашната вълна досега битката с вируса са загубили 5527 души, но от МЗ удобно пропускат факта, че пикът тепърва предстои, регистрираните случаи са много по-малко, а вече има както ваксини, така и лекарства.

„Има отклонения от средния процент смъртност в различните болници и там, където това се случва, искам да се свикват медицински съвети, за да се види дали се спазва протоколът за лечение, който е разписан от Министерството на здравеопазването, както и ако има нужда от корекция“, съобщи още Кацаров. И обеща още до края на този месец да осигурим още една възможност за лечение на тежките форми за COVID-19 – моноклонални антитела. За кой препарат става дума, тъй поръчаните от ЕК са три, но България участва в процедурата само за един от тях, понеже другите са се сторили скъпи на служебната власт, не стана ясно. И как точно това ще се случи без централизирана поръчка от ЕК предстои да разберем. Ако пък става дума за общите доставки – страната ни очаква дози за едва 3000 души, а в момента в болниците има над 5600 и всеки ден се приемат между 500 и 1000 пациенти. Всеки може сам да пресметне дали поръчаното количество е достатъчно.

Здравният министър обеща и нови мерки за намаляване разпространението на заразата, но те щели бъдат оповестени в петък. „Ако се стигне до затваряне, последни ще затворят училищата“, открехна вратата той. А по отношение на сигналите за липса на безплатни антигенни тестове в COVID зоните и проблем с изписването на лекарства, които касата поема изцяло или частично, Кацаров увери, че всички дейности в зоните са абсолютно безплатни и той нямал информация за проблеми.

Относно протестните действия пред МЗ на медицински сестри тази сутрин, здравният министър призна, че им е сърдит. „Ние направихме толкова много за тях, а те протестират срещу нас. Но разговаряхме и се разделихме с мир и любов“, уточни Кацаров.

 

СПОДЕЛИ