7 области без COVID зони и безплатни лекарства

Здравноосигурените имат право на една рецепта с три медикамента, които касата покрива на 100 %, но само ако са изписани от лекар в новите структури

238
COVID зони

В 7 области в страна все още няма разкрити COVID зони – в Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Смолян, Силистра и Търговище няма лечебни заведения от извънболничната медицинска помощ, които към 21 септември да са сключили договор с НЗОК за обслужване на пациенти с COVID-19 на домашно лечение и съответно жителите на тези населени места няма да могат да получат безплатни лекарства. Това показва справка на НЗОК.

В столицата COVID зоните са 16, в Пловдив са 8, а само по една такава структура има разкрита в Разград, Русе, Шумен, Монтана и Пазарджик. Тези кабинети в медицински центрове или ДКЦ са сключили договор със здравния фонд и могат да извършват пълния обем дейности предвидени в амбулаторния пакет за лечение на коронавирус в домашни условия – тестване, преглед, изследвания, рентген и да изписват безплатни лекарства. И въпреки това на повечето места има само лаборант, който извършва тест, но няма лекар, който да направи физически преглед на заразените и да им издаде рецепта.

Припомняме, безплатните лекарства се изписват от 17 септември, но от 18 в списъка към пакета, напълно безплатни са само 9, а от тях на пазара могат да бъдат открити едва 6. „Всички 18 лекарства са в реимбурсирани групи, но напълно безплатни са 9. От тях 3 ги няма, значи остават 6. Освен всичко друго, не беше казано, но те се предписват еднократно – до три лекарства на рецепта и само за здравноосигурени. Всички тези медикаменти имат терапевтични курсове, които не трябва да се надвишават – до 10 дни. Ако боледувате един месец за останалото време трябва да си ги купите“, обясни пред Нова тв Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му на пазара трайно липсват антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта) и това е факт отдавна, тъй като от МЗ късно са забранили износа им.

И въпреки уверенията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че и неосигурени пациенти могат да се възползват от работата на COVID зоните, това на практика е невъзможно, защото НЗОК няма как да плаща за хора, които са без осигурителни права.

СПОДЕЛИ