Разрешават бустерна доза и у нас

В следващите две седмици ще има покачване на новозаразените до 3000 ден, прогнозира проф. Ива Христова

221
мерки
Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

Очаква се скоро у нас да има официална препоръка и за бустерна доза от ваксините, съобщи пред бтв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. „Експертният съвет към МЗ вече препоръча у нас да се прилага бустерна доза от ваксините срещу коронавирус за определени рискови групи. Тя се поставя 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Рисковите групи са лица с имунен дефицит – вроден или придобит, онкоболни, както и за възрастните над 65 години“, обясни проф. Христова. По думите й трябва да се прави разлика между бустерна и допълнителна доза – втората се прилага на хора, които не са изградили антитела и се поставя 28 дни след завършения ваксинационен цикъл.

„В сравнение с миналата година чувствително се е повишил делът на младите сред болните от COVID. В момента заболеваемостта сред 20-30 и 30-40-годишните е най-голяма“, посочи още директорът на НЦЗПБ. Тя предупреди, че Делта е много по-опасен от Алфа и изходния варианти на коронавируса. „Той е много по-агресивен и по-инфекциозен. Заразява повече хора, по-лесно се разпространява и създава по-висок вирусен товар. Затова първо трябва да се ваксинираме и второ – дори и ваксинирани, трябва да спазваме противоепидемичните мерки“, уточни проф. Христова.

Тя допълни, че за опазваноте на децата остава отговорността за учителите и родителите. „Един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая. При децата също има рискови групи, въпреки че по принцип го изкарват по-леко. Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са най-рискови и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация“, посъветва проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и постепенно да се слиза от него. „При всички случаи над 2000, но се надяваме да са под 3000“, каза тя.

По-късно през деня от МЗ потвърдиха, че експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е предложил насоки за прилагане на  допълнителна или бустер доза ваксина срещу COVID-19 в България, а заповедта, с която се разрешава нейното прилагане се очаква до дни. Бустерът ще е за следните рискови групи от населението, като ще бъде по желание на гражданите:

1) имунокомпрометирани лица:

– лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

– лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

∙ лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

∙ преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;

∙ ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;

∙ желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години. При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

СПОДЕЛИ