2,5 млн. българи няма да се ваксинират

Това са предимно млади хора и представители на маргинализираните общности, други 2,5 млн. пък твърдят, че са преболедували коронавируса

159
трета доза

45 на сто от пълнолетните у нас или около 2,5 милиона българи не са и не смятат да се ваксинират срещу COVID-19. Това са предимно млади хора, както и представители на маргинализираните общности и обитатели на гетата, показват данните от проучване на  „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода „лице в лице“.

Около една пета от пълнолетните българи вече са със завършена имунизация, още толкова казват, че предстои да си поставят ваксина. „Така, в крайна сметка, обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата – нито се е ваксинирала, нито има подобно намерение. При това част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор“, коментират социолозите.

Анкетата показва още, че преболедувалите у нас са в пъти повече от официално отчетените, макар от „Галъп“ да правят уговорка за известна условност при отчитането на тези данни. „Но все пак, ако процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2,5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно“, обясняват социолозите. По думите им имунитетът сред българите всъщност не е на толкова ниски равнища, но той очевидно се дължи повече на боледуване, отколкото на ваксиниране.

Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането (респективно по-ниско е нежеланието за ваксиниране) и в столицата.

ваксинират
Директорът на „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков получи грамота от областния управител на София-област и от МЗ за принос към ваксинационния процес

Междувременно днес МЗ и областните управители отличиха болници и лекари, поставили най-много инжекции. За София-град наградата е за ВМА, където са поставени около 100 000 дози, а за областта грамота спечели УМБАЛ „Св. Анна“. В Пловдив бяха отличени частната „Пълмед“ и личен лекар, ваксинирал над 1000 свои пациенти.

СПОДЕЛИ