Moderna защитава по-добре от Pfizer

Заключението е на учените от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ и се базира на проучване сред 3600 души

386
Moderna

Четири месеца след поставянето на втората ваксина препаратът на американската компания Moderna осигурява защита от над 90%, докато ваксината на Pfizer губи значителна част от ефективността си с течение на времето. До това заключение са стигнали учените от американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Самите производители на препарата на Pfizer признават, че неговата ефективност намалява с 6% на всеки два месеца, поради което и препоръчват поставянето на трета доза.

В началото двете ваксини са със сходна ефективност – Moderna осигурява 93% защита, Biontech/Pfizer – 91%. Третият препарат, одобрен в САЩ – този на Johnson &amp Johnson, показва ефективност от 71 на сто. След 120 дни обаче ефективността на Biontech/Pfizer спада до 77 %, а на Johnson & Johnson – на 68 %. При Moderna защитата продължава да е стабилна – 92 на сто.

В изследването са били включени над 3600 души, хоспитализирани след инфекция с COVID-19. Повечето били имунизирани с Moderna или Biontech/Pfizer, само една малка част – с Johnson & Johnson. Т.е. става въпрос за т.нар. пробиви в защитата на ваксината – за редките случаи, в които имунизирани хора се разболяват, информира Дойче Веле.

На свой ред от Biontech/Pfizer цитираха данни от Израел, които също сочат, че ефективността намалява с времето. Но покачване на защитата може да се постигне с поставянето на трета доза от препарата. И от Moderna тестват в момента ефекта при поставянето на бустерна инжекция с пълна или с половин дозировка.

СПОДЕЛИ