Чистката в „Александровска“ започна – един пенсиониран и двама понижени професори

Директорът д-р Атанасов и заместникът му д-р Грибнев се разправиха с трима от най-добрите лекари на България - проф. Георги Тодоров, проф. Борис Богов и проф. Атанас Йонков

прегледи

Чистката в УМБАЛ „Александровска“ започна – от днес началникът на Втора хирургия проф. Георги Тодоров е пенсиониран, колегата му шеф на Първа хирургия проф. Атанас Йонков е понижен, а бившият директор проф. Борис Богов вече няма да ръководи клиниката по нефрология, която беше обединена с тази по трансплантации. На негово място в болницата се връща напусналия проф. Емил Паскалев, който няколко месеца се подвизаваше в Правителствена болница. Личният конфликт между двамата беше зле прикриван от години, но сега проф. Богов натрупа и други „грехове“ – беше определен за приближен до бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов и до ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков, срещу когото новоназначеният шеф д-р Атанас Атанасов също поведе война. 

Разправата с именитите лекари символично съвпадна с ден първи от втория служебен мандат на Стойчо Кацаров, който в отчета си за свършеното през изминалите 4 месеца се похвали именно с „изчегъртването“ на болнични директори. Чистката обаче започна да добива страховити размери, след като преди дни бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно и като лекар ординатор в Първа травмотология.

Сега пък е пенсиониран проф. Георги Тодоров, който само преди няколко месеца получи от президента Румен Радев орден Стара планина I степен за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България. За отличието го предложиха негови колеги от Медицинския факултет на МУ-София. Вече бившият началник на Втора хирургия в Александровска болница е един от пионерите в българската лапароскопска хирургия и основоположник на съвременната ендокринна хирургия. Дългогодишен преподавател е в Катедрата по хирургия към МУ-София.

"Александровска"
В началото на тази година президентът Румен Радев награди с орден Стара планина проф. Георги Тодоров

Проф. Тодоров ръководи клиниката от 2012 г. Специалист е по обща хирургия, лапароскопска хирургия, торакоскопска хирургия, ендокринна хирургия и клинична онкология. Специализирал е в Гърция, Германия, Холандия, Швейцария и САЩ. Професионалните му постижения са от фундаментално значение за развитието на хирургията у нас – той въвежда редица съвременни техники като ретроперитонеалната ендоскопска адреналектомия при деца и възрастни, лапароскопска спленектомия, лапароскопска дебелочревна хирургия, лапароскопско лечение на хиатални хернии, бариатрична хирургия, минимално инвазивна тиреоидна хирургия. Председател е на Българското хирургическо дружество.

Засега само понижен е началникът на клиниката по обща и чернодробна-панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков, който вече ще е шеф на отделение в преструктурираното звено. Освен прекрасен лекар, той е смятан за приближен до декана на МФ на МУ-София и бивш член на борда на директорите в „Александровска“ проф. Димитър Буланов, като според медици от болницата именно това е причината за отстраняването му като шеф. Проф. Тодоров пък е учител на бившия директор и здравен министър проф. Костадин Ангелов и явно с това е „заслужил“ преждевременното си пенсиониране. В дъното на тези две рокади запознати виждат дългата ръка на придобилия от нищото власт зам.-директор д-р Петър Грибнев, протеже на зам.-здравния министър д-р Димитър Петров, който преди повече от 15 години го води лично от Търговище в „Александровска“ и моли да бъде назначен. Грибнев също е хирург и отдавна негодува срещу по-именитите си колеги, а и беше в основата на скандалите в лечебното заведение, заедно с доц. Александър Оскар, припомнят медици от болницата.

Така дошлият от болниците в Шумен, Нови пазар и Ловеч (едната вече не съществува, а другите две са в много тежко финансово състояние) д-р Атанас Атанасов започна „оздравителната“ си програма в УМБАЛ „Александровска“.

СПОДЕЛИ