Безплатни лекарства за COVID от утре

Медикаментите, които касата ще покрива напълно, са антибиотици, кортикостероиди и такива, повлияващи кръвосъсирването

156
COVID

От утре, 17 септември, НЗОК ще плаща лекарствата за профилактика или предотвратяване на усложнения от COVID, съобщиха от здравната каса и пресцентъра на МЗ.

Фондът публикува актуализиран списък с лекарства, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. В него са отразени включените в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти за профилактика или предотвратяване на усложненията на острото инфекциозно заболяване COVID-19. В отговор на писмо от НЗОК, до момента са подадени заявления от притежатели на разрешителни за употреба за заплащане на 18 лекарствени продукта. Медикаментите всъщност са 9, но на различни производители. Те са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Bromhexine, Budesonide – Inhalation powder, Dexamethasone, Clopidogrel.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че лекарствата са за пациенти с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните. Там ще им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и ще им бъдат направени рентгенови снимки. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Засега обаче повечето зони работят само като лаборатории, което може да създаде проблем за получаването на безплатните лекарства.

От здравното ведомство припомнят, че ще подпомогнат ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

СПОДЕЛИ