Стефан Янев против задължителната ваксинация

Депутат от БСП пък предложи НС да забрани принудителното ваксиниране, тестване и носене на маски

141
Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев нарече задължителната ваксинация дискриминационна мярка

Вземането на такъв тип решение за задължителна ваксинация, макар и на отделни групи, е сериозно и тежко решение, което граничи с вид дискриминация на права и свободи на гражданите. Мисля, че когато сме достатъчно подминали възрастта 18 години, можем да взимаме самостоятелни решения, всички сме достатъчно интелигентни да правим избор сами за себе си. Така служебният премиер Стефан Янев коментира предложението на главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото правото на здраве е над правото на избор. По думите на Янев, който направи заявка, че ще продължи да бъде министър-председател, трябва да се търси баланс между отговорността на хората към собственото им здраве и това, което е важно за цялото общество. „Не са лесни тези решения и аз се надявам следващият екип да намери по-добро решение от това, което ние сме намерили до момента“, добави той.

По време на отчета на 4-те месеца управление на служебното правителство Янев подчерта, че е доволен от здравния министър Стойчо Кацаров и направеното от екипа му по отношение на пандемията и изтъкна най-вече наличието на ясен план и повечето поставени ваксини, приоритетно на възрастните хора.

Междувременно стана ясно, че депутатът от БСП Минчо Христов предлага законови промени, с които да се забрани задължителната ваксинация срещу COVID. Подобен проект беше внесен и от ИТН, но и двата няма да видят бял свят, тъй като днес беше последния работен тен на 46-ото Народно събрание. Проектът на Христов стига по-далеч от този на групата на Слави Трифинов, като предвижда освен забрана на всякакъв вид принуда при ваксиниране срещу COVID-19 и забрана за принудителното инвазивно тестване, включително и на непълнолетни лица и носенето на маски в образователни заведения и обществени обекти.

Според мотивите към проекта на соцдепутата не било категорично доказано дали, и доколко, ваксините срещу COVID са ефективни, както и защо преболедувалите имат сертификат за 6 месеца, докато ваксинираните — постоянен. Неясно било и дали ваксинираните могат да бъдат вирусоносители, доколко са достоверни PCR тестовете и доколко са ефективни предпазните маски.

 

СПОДЕЛИ