Проф. Ангелов: Режат легла от „Александровска“, за да има пари за болницата в Казичене

Стойчо Кацаров уволнява по списък и изрича само лъжи, заяви бившият здравен министър

854
Ангелов
Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов изобличи наследника си Стойчо Кацаров в лъжи

Новото ръководство на УМБАЛ „Александровска“ ще ореже 190 легла или 22 % от дейността си, защото в София няма свободен ресурс и нужда от нови болнични легла, но така ще се помогне на новата частна болница в Казичене да получи лиценз и финансиране от НЗОК. Това заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пред бтв. Припомняме, процедурата по даване на разрешение на мегаструктурата е в ход, макар служебният министър да твърди друго, а от касата официално заявиха, че ще имат пари да й осигурят бюджет през 2024 г. Така излиза, че слоганът на доц. Александър Оскар и д-р Петър Грибнев, които оглавиха вътрешната съпротива срещу предишното ръководство на най-старото лечебно заведение у нас, „Заедно за Александровска“ е равен на „Заедно за Казичене“.

Според проф. Ангелов финансовото състояние на „Александровска“ не е такова, каквото го представят министър Кацаров и назначеният от него директор д-р Атанас Атанасов. „Не става дума за задължения от 70 млн. лева, които съм натрупал, а за финансови загуби от 70 млн. лева, от които аз наследих 33 млн. лева. Тези пари обаче са в болницата – става дума за нова апаратура, увеличени заплати от 800 на 1700 лева и амортизационни“, обясни бившият здравен министър, който беше и шеф на „Александровска“ от 2013 г. до 2020 г. По думите му атаките срещу него идват от Стойчо Кацаров и са целенасочени. „Това е добре скалъпена история за дългове и нарушения, за да бъда ударен. Така както беше ударен и бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Кацаров има списък, даден му от президента, и уволнява по него“, заяви проф. Костадин Ангелов. И напомни, че нито АДФИ е открила нарушения, нито прокуратурата е намерила престъпления, за да образува досъдебно производство. По думите му директорът на „Александровска“ си е поръчал частни одити, за да представи нещата, така както са му удобни, тъй като официалните институции не са открили проблем.

„Служебният здравен министър излъга, че съпругата му не е работила в болницата“, каза още Ангелов и показа в ефир документи в подкрепа на твърдението си. По думите му има двама свидетели, когато Кацаров му се обадил с молба да нареди да вдигнат заплата на съпругата му. „Още тогава се закани, че ще имам проблеми с него“, добави проф. Ангелов и изреди лъжите на Кацаров – за жена си, за състоянието на „Александровска“, че не е лежал в „Пирогов“, за ваксинационната кампания. Бившият здравен министър напомни на служебния си наследник, че по време на предишното управление са правени по 35 000 ваксини на ден, а сега по едва 10 000. „А тогава нямаше ваксини. Няма как да се сравняваме с тях. По наше време имаше Ремдесивир. Сега няма. Няма и кислород, а COVID зоните са само на хартия“, подчерта проф. Ангелов.

СПОДЕЛИ