Кунчев продума за задължителна ваксинация: Правото на здраве е над правото на избор!

Ръст на случаите заради тръгването на децата на училище, прогнозира главният държавен инспектор и предложи седмично тестване за всички

152
задължителна ваксинация
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Трябва да има задължителна ваксинация поне за някои групи хора и професии, тъй като правото на здраве стои над правото на избор. Това заяви по Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Имаме задължения към това общество, не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност“, посочи той. По думите му да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо, а да я разположиш в 3 поредни кампании е възможно най-лошият вариант. „Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина – не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден“, обясни доц. Кунчев.

Относно предложението му за задължителна ваксинация за здравните и социалните работници, което обаче срещна много сериозен отпор от институциите, главният здравен инспектор коментира: „Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?“

Кунчев коментира и намерението на МЗ нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор: „Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни“. Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. Това не било здравен проблем и голяма част от тези хора разбирали, че трябва да има мерки.

Запитан за старта на учебната година, доц. Кунчев посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват. „Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца – 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро“, смята главният държавен здравен инспектор.

„Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. – в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента. Най-важното е да хванем навреме носителите на вируса. Изследванията 2 пъти седмично, веднъж месечно или всеки ден ни дават сито, което рано да хване положителните“, изтъкна още доц. Кунчев.

Епидемиологът поясни, че идеята на COVID зоните е да предоставят пряк достъп до лекарства и адекватно лечение на заразените, без да е необходимо да влизат в болница. „Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение“, обобщи той.

 

СПОДЕЛИ