Кацаров се похвали с уволнени директори на болници

Служебният здравен министър се отчете с пандемичен план, който не се спазва, с COVID зони, които все още работят само като лаборатории, с безплатни лекарства, които хората на домашно лечение в момента не получават и с даряване на ваксини

435
Кацаров
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отчете свършеното от него за 4 месеца

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров даде отчет за свършеното от него през последните 4 месеца. Сред „постиженията“ му сам е откроил уволнението на директорите на „Александровска“, „Лозенец“, „Пирогов“ и „Св. Иван Рилски“. „До момента са установени са злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница „Лозенец“ те са в размер 374 523 лв., в „Пирогов“  на стойност 1 680 005 лв. Проверките ни установиха също – тежки задължения на дружествата, например 30 млн. задължения в „Лозенец“, 70 млн. в „Александровска“ и др. В УМБАЛ „Лозенец“ са установени тежки нарушения, свързани с  незаконно извършвани трансплантации. Сезирани са съответните органи“, посочва Кацаров.

Здравният министър изброява също и предприетите нормативни промени, повечето от които обаче са свързани с неприкрит лобизъм за частните болници като например занижените изисквания към лечебните заведения за определен брой лекари и сестри, както и почти никакви критерии за извършване на учебна дейност.

Кацаров се хвали още с разкритите (но все още работещи само като лаборатории) COVID зони в някои ДКЦ-та, където би трябвало по-леко болните пациенти да получат помощ и безплатни лекарства, за да не се препълват болниците. Според него новата методика за заплащане на първа линия е по-справедлива, за медиците обаче тя е просто орязване на обещаните им 1000 лева на месец.  

Служебният министър посочва в отчета си, че по време на предишното управление не е бил даден приоритет за ваксинация на възрастните хора, което той е променил още със стъпването си в длъжност. Направен бил и протокол за лечение на COVID, само че едното от лекарствата в него липсва в болниците. По думите на Кацаров тези два пропуска довели до високата смъртност по време на предходните вълни. Въпреки неговия „успех“ в момента страната ни отчита ужасяващи нива на смъртност при далеч по-малко заразени, а само през последните 2 дни починалите са 222-ма. Кацаров изтъква и написването на Национален пандемичен план, който той сам наруши, за което беше питан от прокуратурата. 

„Стартирахме информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция“, отбелязва нахално министърът, макар цяла Европа да дава България като лош пример за липса на кампания и отчайващо ниски нива на имунизация. Наложи се дори еврокомисарят по здравеопазване и СЗО да запретнат ръкави и да ни помогнат за ваксинационна кампания. На този фон сред достиженията в отчета се мъдри и изречението, че даряваме и продаваме ваксини. А известни количества вече и изхвърляме.

„Продължителността на живота у нас е най-ниска от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности“, се казва още в служебния отчет. Без обаче да се уточнява, че нищо от това не се е променило.

Кацаров обвинява предшественика си и за 5000 грешни сертификати, макар че и в момента хиляди българи се оплакват от същото. Министърът се хвали още и с намеренията си, които останаха неосъществени, да преброи преболедувалите  и с евентуалното въвеждане на единен национален КОЛ-център, към който гражданите да могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки, др.

Сред успехите, които изтъква Кацаров, са още въвеждането на е-рецепта, сигнализирането на прокуратурата за начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за  периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега, както и сформирането на няколко работни групи и заработилата вече нова дирекция в МЗ за правата на пациентите. 

СПОДЕЛИ