От Инфекциозна болница опровергаха доц. Мангъров за починали ваксинирани

Само един ваксиниран е попаднал в лечебното заведение, но като придружител на тежко болен неваксиниран пациент

394
Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

„В Инфекциозна болница няма нито един починал ваксиниран пациент“, съобщиха от лечебното заведение, цитирани от бтв, по повод твърдения на доц. Атанас Мангъров, че такива пациенти е имало. Припомняме, Мангъров е дългогодишен началник на детското отделение в лечебното заведение, а от миналата година е шеф на COVID сектора.  

По време на дебат „за“ и „против“ ваксините срещу COVID-19, на въпрос колко ваксинирани и колко неваксинирани се лекуват в момента в COVID отделението на Инфекциозна болница, доц. Мангъров каза: „Горе-долу съотношението е каквото е за страната. Имаме ваксинирани и неваксинирани. В момента имаме един, ако не се лъжа, който е ваксиниран. Имахме ваксинирани, които починаха. В момента в отделението имаме около 37 пациенти, само един е ваксиниран.“

„От началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били ваксинирани и да са починали“, уточнява директорът проф. Татяна Червенякова. Тя допълва, че няма и нито един ваксиниран пациент, който да е приет за лечение в болницата, както още твърди доц. Мангъров. Единственият ваксиниран, който е попаднал в COVID отделението е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние.

„В петък, 10 септември, в отделението за коронавирус е имало 37 пациенти, четирима от тях са изписани. Приетите в отделението са в тежко и средно тежко състояние. В отделението има ваксиниран, но той е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние“, обяснява проф. Червенякова.

В същото време вече месеци наред медици настояват БЛС да вземе отношение по казуса „Мангъров“, тъй като инфекционистът не се свени открито да се противопоставя на ваксините срещу COVID-19, на мерките, на носенето на маски, разпространява фалшиви новини и отрича научните факти.

По-късно скандалът се разгоря и доц. Мангъров отвърна на удара. Той съобщи, че починал ваксиниран има, но поради липса на реанимация в Инфекциозна болница, за което била виновна директорката проф. Червенякова, пациентът е бил прехвърлен в интензивното отделение на „Токуда“, където издъхнал. По думите на Мангъров става дума за близък на сътрудничка на самата Червенякова. Час след изявлението на инфекционистът-опозиционер от частната „Токуда“ отрекоха да имат случай на починал ваксиниран пациент, който им е бил приведен от Инфекциозна болница.

СПОДЕЛИ