МЗ дава нарушителите на мерките на прокуратурата

Най-често заповедите на министър Кацаров не се спазвали от нощните заведения, но и от кметове, твърдят от ведомството

256
тестове

Министерството на здравеопазването (МЗ) иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от ведомството, като изтъкнаха, че пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139. Припомняме, преди два дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров предупреди, че юридически и физически лица, които не спазват мерките, могат да получат до 5 години затвор.

„В много медии се излъчват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. А пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати“, заявиха от МЗ.

От ведомството напомнят на собствениците на заведения, че правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. „Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение“, уточниха от МЗ.

 

СПОДЕЛИ