Доц. Кунчев: Политиците отказват да вземат решителни мерки, но се налага

Последни сме по ваксинация в Европа, колко хора трябва да умрат в България, за да разберем, че проблем има, попита главният здравен държавен инспектор

143
Кунчев
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Най-лошият вариант е здравната криза да се случи в предизборна ситуация, а у нас вече сме в трета такава. Разбирам донякъде желанието на политиците да не вземат решителни мерки, защото не е популярно, не носи подкрепа, но има неща, които трябва да се направят. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

Той подчерта, че медиците и работещите в социални заведения задължително трябва да се ваксинират и припомни, че такова предложение е направил отдавна. По думите му при заболеваемост над 500 на 100 000 за цялата страна, трябва да се вземат по-сериозни мерки, защото болничната система няма да се справи.

„Има задържане на заболеваемостта не само България. Така е в Гърция и Румъния, данните сочат същото и средно за Европа. Но в съседна Сърбия например в момента заразените са 700 на 100 000. Засега нещата вървят сравнително добре. Търговище беше в тъмночервената зона, но за кратък период, и започна нормализиране, ако така вървят нещата ще преживеем тази вълна. Лошото е големият брой хора, които си отиват“, посочи доц. Кунчев.

„Създава се впечатление, че изпитваме удоволствие да затваряме заведения. Не искаме да воюваме, а да предпазим хората и да не се препълнят болниците. При положение, че стигнахме 19 500 починали, колко хора трябва да измрат в България, колко града да изгубим, за да разберем, че проблем има?“, опита главният здравен държавен инспектор.

По думите му дори страни като Северна Македония, които са започнали ваксинацията по-късно от нас, вече са с два пъти повече имунизирани на глава от населението. Страната ни изостава не само в ЕС, но и на Балканите, посочи той. Доц. Кунчев каза още, че кампанията би била по-успешна, ако в нея бяха включени популярни лица, които хората харесват и на които вярват. „Сериозна грешка по отношение на имунизационната стратегия не виждам, разположихме ваксинационни пунктове къде ли не. Разполагаме с най-добрите ваксини в света. Непрекъснато имаме запитвания от съседни страни дали е възможно да се ваксинират у нас. А българските граждани не желаят“, добави той.

Главният държавен здравен инспектор призна, че до края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди дози от различните ваксини и вероятно част от тях ще отидат в боклука. ваксина.

СПОДЕЛИ