Ще чакаме ЕМА за бустерната доза

Експертният съвет към МЗ реши да не бърза с разрешаването на поставянето на допълнителна ваксина срещу COVID

123
доза

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза. Около това мнение се обединиха членовете на Експертния  консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. Припомняме, ЕМА също излезе със становище, че не бива да се бърза с поставянето на бустерна доза, но даде зелена светлина на държавите-членки сами да вземат решение дали да я разрешат. Според европейския лекарствен регулатор от трета игла имат нужда хора от рисковите групи, такива с компрометиран имунитет, както и работещите на първа линия.

В заседанието са взели участие председателят на съвета проф. Елисавета Наумова, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, д-р Галин Каменов –  Национален център по заразни и паразитни болести, проф. Татяна Червенякова – главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести, проф. Боряна Слънчева – главен координатор на Експертния съвет по неонатология, проф. Йорданка Стоилова – главен координатор на Експертния съвет по епидемиологоия, Мария Попова – директор на дирекция „Проследяване на лекарствена безопасност и клинични изпитвания“, Изпълнителна агенция по лекарствата, д-р Нели Таринска – началник на отдел в Дирекция „Лекарствена политика“, Министерство на здравеопазването, проф. Пенка Переновска – главен координатор на Експертния съвет по педиатрия,  проф. Мариана Мурджева – главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология и проф. Здравко Каменов – главен координатор на Експертния съвет по вътрешни болести.

„Експертите се обединиха около това, че усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс“, съобщиха от МЗ. Тези усилия обаче засега не дават никакъв резултат, а в същото време има много хора, които биха искали да си поставят трета игла. Според членовете на съвета при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек, в зависимост от здравословното му състояние.

 

СПОДЕЛИ