Директорът на „Александровска“ съкращава лекари и реже легла

Това е оздравителният план на д-р Атанас Атанасов, който преди да дойде в София "оправи" болниците в Нови Пазар, Шумен и Ловеч

603
Д-р Атанас Атанасов, директор на УМБАЛ "Александровска"

Новият директор на УМБАЛ „Александорвска“ д-р Атанас Атанасов призна, че предстоят сериозни съкращения на персонала, сливане на клиники и орязване на леглата. За предстоящото преструктуриране на най-старото лечебно заведение у нас съобщи самият той пред бтв. Припомняме, служебният здравен министър Стойчо Кацаров назначи Атанасов на мястото на уволнения проф. Борис Богов със заръката да „оправи“ финансовото състояние, макар преди това „оправянето“ да не е било успешно в други три болници – в Нови Пазар, Шумен и Ловеч.

Оздравителният план на Атанасов е на път да взриви крехкото и привидно спокойствие сред лекарите и сестрите в „Александровска“ и то насред четвъртата COVID вълна. Синдикатите в болницата и медици алармираха, че се говори за 50-процентно съкращение на персонала, както и на леглата. „Няма да е толкова, но ми е трудно да кажа колко ще е, в момента две работни групи се занимават с оздравителния план и работните заплати“, каза д-р Атанас Атанасов. И призна, че проблемите са много, но част от тях се дължат на самия модел на финансиране на системата. Той успокои, че по-малкото легла и евентуалното уволнение на водещи лекари нямало да попречи на лечението на пациентите.

Директорът за втори път призна също, че проверките и одитите в болницата са поръчани и платени от него. Припомняме, прокуратурата не откри престъпления в действията на предишните ръководства и отказа да образува досъдебно производство. АДФИ също не намери нарушения, за каквито сигнализират както министър Кацаров, така и д-р Атанасов, които за месеци са на път да превърнат елитната „Александровска“ във второразрядна болница.

СПОДЕЛИ