НЗОК започва да плаща лекарствата за COVID

Одобрени са изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ, обяви министър Стойчо Кацаров

152
лекарствата

НЗОК вече ще плаща лекарствата за COVID, като за първи път в историята медикаменти за остро заболяване ще са напълно безплатни за пациентите, досега касата поемаше само тези за хронично болните. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред журналисти. По думите му утре (10 септември, петък) излиза в „Държавен вестник“ решение на НЗОК със списък с лекарства, които ще могат да се предписват на заразени с коронавирус. „До сряда следващата седмица би трябвало процедурата да е завършена“, обеща Кацаров.

Министърът посочи още, че вчера е имало заседание на Надзорния съвет на здравната каса, на което са одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ, но не поясни какви ще са те. „На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти“, обясни той.

Кацаров изрази очакване тези 39 първоначално регистрирани COVID зони в ДКЦ-тата да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно. Само че такова очакване имаше и преди 10 дни, в които нищо не се случи. Проверка на Скенер.нюз в няколко столични поликлиники показа, че някои от уж разкритите зони всъщност не работят. Такъв е случаят например в 20-а поликлиника.

Здравният министър обеща още ведомството му да осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ. „Освен това имаме на склад, сега започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, каза министърът. Вече сме в разгара на вълната, така че мога с радост да кажа, че това ще сработи в следващите дни и се надявам да облекчи и личните лекари, и болниците“, заяви за пореден път Кацаров.

СПОДЕЛИ