Бебетата боледуват по-тежко от COVID

Родителите да ограничат контактите си и да мият фанатично ръцете си, съветва педиатърът д-р Камен Лисички

124
бебетата
Д-р Калин Лисички алармира, че децата под 1 г. прекарват вируса много тежко

Коронавирусната инфекция протича при бебетата с необичайни симптоми, първо отказват да се хранят. Децата под 1 година боледуват по-тежко от COVID-19. Това предупреди педиатърът д-р Калин Лисички по бТВ. Припомняме, преди ден новородено в Ловеч почина след заразяване. Той подчерта, че възрастните са виновни за заразяването на толкова малки деца и посъветва родителите да ограничат максимално контактите си и да мият фанатично ръцете си.

„Тези деца нямат имунна система, те имат антитела от майката. Ако тя не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция“, посочи още д-р Лисички. Той разказа, че най-малкото дете, което е виждал с коронавирус, е било на 40 дни и е било заразено след кръщене. По думите му при по-голям вирусен товар се наблюдават същите симптоми като при възрастните, понякога има по-висока температура и дори сърдечни проблеми. „Трябва да се търси лекарска помощ при всичко необичайно в поведението на бебето или промяна в дишането и цвета на кожата“, подчерта д-р Калин Лисички.

Педиатърът заяви, че е привърженик на ваксинирането на деца между 12 и 15 години, защото има доказателства, че ваксината създава добър имунитет. По думите му, ако се появят такива доказателства от проучванията и за по-малки деца, също ще може да се препоръча и те да бъдат ваксинирани.

СПОДЕЛИ